Türkiyeli yayıncılar uluslararası pazarlara e-kitaplarla açılıyor

Aralık 17, 2013

Türkiyeli yayıncılar uluslararası pazarlara e-kitaplarla açılıyor

kp-slate-05-lg._V358033061_Temmuz ayında Türkiye ofisini açan İtalya’nın en büyük e-kitap distribütörü Simplicissimus Book Farm, Türk yayıncılarının ilk e-kitaplarını, aralarında Amazon, Apple, Kobo, Nook ve Google gibi uluslararası markaların de yer aldığı 50’den fazla web sitesinde satışa sundu.

Dünyada yayıncılık sektörünün gelişmesi için yeni bir kanal olarak kabul edilen e-kitaplar, Türk yayıncıların dünyaya açılmasına da olanak sağlıyor. Türkiye’de faaliyete başlayan ilk e-kitap distribütörü olan Simplicissimus Book Farm, Türk yayıncıların e-kitaplarının, dünya çapında birçok sitede ilk kez satışa sunulmasını sağladı.

Aralarında Amazon, Apple, Kobo, Nook ve Google gibi, birçok ülkede birden faaliyet gösteren uluslararası markaların da yer aldığı pek çok kitap satış sitesinde satılmaya başlanan ilk Türkçe e-kitapların yayıncıları, tüm dünyadaki okurlarıyla buluşmanın heyecanını yaşıyor.

“E-kitap yeni ve gelişmeye açık bir kanal”

Simplicissimus Book Farm tarafından geliştirilen STEALTH kitap dağıtım platformu ile e-kitaplarını tüm dünyaya ulaştıran yayınevlerinden biri olan Evrensel Basım Yayın’ın Genel Yayın Yönetmeni Cavit Nacitarhan, Türkiye’de dijital dönüşüme en çok yatırım yapan yayınevlerinden biri olduklarını belirtiyor ve ekliyor: “En büyük dijital kataloğa sahip yayınevlerinden biriyiz. Kitaplarımızın tüm dünyaya ulaşması bizim için çok önemli. E-kitap bu açıdan büyük bir avantaja sahip. Türkiye’de okurun e-kitaba ilgisi, maalesef tahmin edilen hızda gelişmedi, fakat bu gelişmeyeceği anlamına gelmiyor kaldı ki bunun emarelerini görebiliyoruz. Ayrıca bunun gerekçelerini de iyi okumak lazım. Evrensel Basım Yayın olarak e-kitaplarla birlikte dünya yayıncılık sektöründe yaşanan dönüşümün Türkiye’de de yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz. Biz bu dönüşüm için hazırlıklarımızı yaptık, bu alana yatırım yapmaya da devam edeceğiz.”

“Teknolojinin hakim olduğu bir dünyaya doğan yeni bir nesil var. Okuma alışkanlıkları da farklı olacak”

Çocuk ve gençlik kitapları denince ilk akla gelen markalardan biri olan Tudem Yayınları Genel Müdürü Sinan Çam, gençlerin ve çocukların değişen okuma tercihlerini göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyor. “Çocukları kaliteli okuma deneyimine teşvik edecek her çözümü desteklemek gerektiğine inanıyorum. Akıllı telefonlar ve tabletler, yeni neslin elinden düşmüyor. Bu cihazlarda, çocuklara oyun dışında, kitap başta olmak üzere farklı seçenekler sunulmalı. Türkiye’de e-kitabı kitaba rakip görmek gibi bir anlayış hakim. Oysa lojistik sıkıntılar nedeniyle kitapları ulaştıramadığınız yerlere e-kitapla ulaşmanız mümkün. E-kitapların ve teknolojinin avantajlarını kullanacağımız yeni projeler geliştirerek, daha çok okura farklı boyutlarda ulaşmayı planlıyoruz.”

“Güven, kontrol ve kanal yapısı çok önemli”

Boyut Yayınları Genel Müdürü Bülent Özükan, yayınevi olarak bugüne dek e-kitaplara mesafeli yaklaştıklarını belirtiyor ve ekliyor: “Dijital kataloğumuzu oluşturmak için bir süredir çalışıyoruz. Bir yandan da Türkiye’deki satış potansiyelini ve okurun ilgisini değerlendiriyoruz. Boyut Yayın Grubu, kitaplarının seçiminden yayına hazırlanmasına, üretimden dağıtıma ve satışa kadar tüm aşamalarda her şeyi ince eleyip, sık dokumasıyla tanınır. E-kitapta da aynı titizliği gösterdik. Kontrolümüz altında olacak, güvenilir bir platform bulmak çok önemliydi. Öncelikle İngilizce kitaplarımızı uluslararası sitelerde STEALTH üzerinden satışa sunduk. Bu süreci detaylı şekilde değerlendirerek, hangi kanallarda hangi kitaplarımızla devam edeceğimize karar vereceğiz.”

Yeni yılda yeni e-kitap satış siteleri

Simplicissimus Book Farm, e-kitap satışı yapmak isteyen siteler için de çözümler sunuyor. Türkiye’den iki site, dağıtım platformu STEALTH ile entegrasyonu tamamladı ve e-kitap satışına hazır hale geldi. Simplicissimus Book Farm tarafından geliştirilen UltimaBooks ile birlikte üç satış sitesi, yeni yılda Türkçe e-kitapları Türk okurlarıyla buluşturacak.

Simplicissimus Book Farm hakkında

İtalya’nın en büyük e-içerik dağıtıcılarından biri olan ve Temmuz 2013’de Türkiye ofisini açan Simplicissimus Book Farm, dijital yayıncılık konusunda geniş bir yelpazeye sahip teknolojik çözümler ve hizmetler sunuyor. Simplicissimus Book Farm tarafından geliştirilen e-içerik dağıtım platformu STEALTH, yayıncılara e-kitap ve e-dergilerini, mobil platformlarda ve dünya çapındaki sitelerde satışa sunma olanağı sağlıyor. Satış siteleri ise, STEALTH ile entegre olarak e-kitap satışı yapabiliyorlar.

 edebiyathaber.net (17 Aralık 2013)

Yorum yapın