Türkiye’den Uluslararası Pen başkanlığına aday

Eylül 15, 2015

Türkiye’den Uluslararası Pen başkanlığına aday

penGazeteci-yazar Zeynep Oral, Uluslararası PEN’in başkanlığına aday gösterildi.

Altı yıldır PEN Dünya Yazarlar Birliği’nin başkanlık görevini sürdüren Kanadalı yazar John Ralston Saul önümüzdeki ekim ayında bu görevden ayrılacak. Kuruluş, Quebec’de gerçekleştirilecek 81. genel kongresinde yeni başkanını seçecek. Geçtiğimiz günlerde Uluslararası PEN Araştırma Merkezi, başkanlık seçimleri için PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral, PEN Sırbistan Başkanı Vida Ognjenovic ve PEN Meksika’nın Başkanı Jennifer Clement’i Uluslararası PEN’in başkanlığı için aday olarak belirledi. PEN başkan adaylığı için en az üç ülkenin PEN Merkezi tarafından aday gösterilmesi gerekiyor.

Jennifer Clement’i Meksika, Güney Afrika Cumhuriyeti ve İsveç; Vida Ognjenovic’i Makedonya, Portekiz ve Sırbistan; Zeynep Oral’ı ise Almanya, İngiltere ve İtalya PEN’leri aday gösterdi. Yeni başkan, üç yıllık bir süre için 16 Ekim’de bütün merkezlerin oylamasıyla belirlenecek.

1921’de kuruldu

Edebiyatın yüceltilmesi ve ifade özgürlüğünün gelişmesi için çalışan PEN Dünya Yazarlar Birliği’nin temelleri 1921’de Londra’da atıldı. 1950’de Halide Edip Adıvar’ın öncülüğünde Türkiye’de de kurulan PEN’in yüzden çok ülkede merkezi ve dünyada yirmi bini aşkın üyesi var.

PEN sözcüğü İngilizce “kalem” anlamına gelse de Poets (Şairler), Essayists (Denemeciler-Makaleciler) ve Novelists (Romancılar) sözcüklerinin baş harflerinden oluşuyor.

15 Eylül 2015

Yorum yapın