Türkiye’deki enerji ve politikaları hakkında her şey

Kasım 21, 2019

Türkiye’deki enerji ve politikaları hakkında her şey

Prof. Dr. Ali Nezihi Bilge’nin Yaşam ve Enerji adlı kitabı Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Enerji insan yaşamının neresindedir? Nükleer enerji halk sağlığını tehdit eder mi? Türkiye’nin nükleer politikasının tarihçesi nedir? Maruz kaldığımız radyasyon ne kadar zararlıdır? Nükleer enerji ve radyasyon konusunda ne gibi önlemler alınmalıdır? Güneş, rüzgâr, jeotermal, biyoenerji ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ihtiyacımız olan enerjinin tamamını üretmemiz mümkün mü? İnsan yaşamının neden olduğu hava kirliliği, küresel ısınma gibi tehlikeler ve enerji arasındaki ilişki nedir?

Türkiye’de enerji denince akla gelen ilk isimlerden Prof. Dr. Ali Nezihi Bilge Yaşam ve Enerji adlı yeni kitabında bunlar ve benzeri pek çok sorunun yanıtını veriyor.

Enerji ile ilgili aklınıza takılan her konuda bir başvuru kitabı olma niteliği taşıyan Yaşam ve Enerji Destek Yayınları’ndan çıktı.

Arka Kapak Yazısı:

Enerji gücünü yaşamdan alır ama bu kaynak zaman zaman insanlığı refaha erdirdiği gibi sıkıntıya da sokar. Nükleer enerji ve radyasyon ise her türlü riske ve tehlikeye karşı içinde bulunduğumuz çağın vazgeçilmez bir kaynağıdır. İlave olarak, güneş ışınlarının yaydığı ultraviyole kozmik radyasyon, kozmik radyasyonun en tehlikeli formu olup ölümcül olabilmekte ve deri kanseri hastalıklarına yol açabilmektedir. Önlemleri almalı ve yaşam enerjimizi güçlendirmeliyiz.

***

“Kitabı okurken, birçok ilginç konu hakkında bilgi edinmekle kalmadım, yaşam ve enerji arasındaki o çok derin ilişkiye dair yeni ufuklar da edindim. Bu ilişkiyi bu kıvamda anlatabilmek hem bilgi hem de bilgelik gerektirir ki kitabın yazarı sevgili hocam Ali Nezihi Bilge de bunların timsalidir.”

Prof. Dr. Remzi Sanver

“İnsanların ve toplumların en önemli ihtiyaçları yaşamları hakkında doğru bilgilenmeleri ve bilgilendirilmeleridir. Bu çerçevede Prof. Dr. Ali Nezihi Bilge dostumuzun, bugünün evrensel gerçekleri ışığında ve yılların birikimiyle, enerji alanında elde ettiği deneyimlerini bilimsel bakış açılarıyla kamunun bilgisine ve yararlanmasına sunmasını gerçekten son derece memnuniyet verici, onursal ve toplumsal sorumluluğa çok uygun ve örnek bir davranış olarak görüyorum. Ellerine sağlık…”

Prof. Dr. Atilla Eriş

Yazar Hakkında:

Karadeniz Ereğlisi’nde doğmuş olup ilk ve orta eğitimini Ankara’da tamamlamıştır. ODTÜ Kimya Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Birleşmiş Milletler bursu ile İngiltere Manchester Salford Üniversitesi’nde Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Nükleer Mühendislik dalında tamamlamıştır. Doktora çalışmasını tamamladıktan sonra Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi’nde çalışmaya başlamıştır. Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi’nde çeşitli görevleri yaptıktan sonra 8 yıl Merkez Müdürlüğü görevini yürütmüştür.

1980 yılında Üniversite Doçenti ve 1986 yılında İTÜ’de Profesör kadrosuna atanmıştır. İTÜ Enerji Enstitüsü’nde Müdür ve Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmış ve İTÜ’den ayrıldıktan sonra TÜBİTAK Marmara Araştırma ve Eğitim Merkezi Uluslararası Teknoloji Transferinden Sorumlu Başkan Danışmanı olarak çalışmıştır.

Sırasıyla Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK’tan sonra Yeditepe Üniversitesi’nde üç dönem Fen Bilimleri Enstitü Müdürlüğü görevini yürütmüştür. Daha sonra İstanbul Bilgi Üniversiteleri’nde Mühendislik Fakültesi Dekanı, Fen Bilimleri Enstitü Müdürü, Enerji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve öğretim üyesi olarak çalışmıştır.

Birçok uluslararası ve ulusal kongrelere katılmış olup yurtdışında yayımlanmış 225 bilimsel yayını ve 6 bilimsel ders kitabı vardır. Uzun yıllardır gazetelerde konusuyla ilgili köşe yazıları yazmaktadır.

İngilizce bilmekte olup evli ve iki kız çocuğu ve bir torun sahibidir.

edebiyathaber.net (21 Kasım 2019)

Yorum yapın