Türkiye’de illere göre kitap okuma oranları

Kasım 21, 2017

Türkiye’de illere göre kitap okuma oranları

İnternet üzerinden satış yapan kitabevi İdefix, kendi sitesi üzerinden yapılan alışverişler doğrultusunda Türkiye’nin okuma haritasını çıkardı.

Son 6 ayda kendi sitesi üzerinden yapılan alışverişler doğrultusunda yapılan haritaya göre Ankara ilk sırada bulunuyor. Çıkarılan harita herhangi bir bilimsel araştırmaya dayanmıyor.

Webtekno’dan aktarılan haberde, araştırmanın toplam nüfus şehir nüfusu oranıyla toplam satılan kitap-şehre satılan kitap oranının bileşkesi doğrultusunda hazırlandığı belirtildi. Bu arada listenin son sırasında ise Urfa yer aldı.

En çok Ankara en az Urfa

Idefix tarafından hazırlanan listeye göre, Türkiye’nin en çok okuyan 5 ili Ankara, İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Dersim oldu. Son 5 sırayı ise (sondan geriye doğru olarak) Urfa, Yozgat, Adıyaman, Osmaniye ve Kahramanmaraş oluşturdu.

İlk sırada yer alan Ankara’da idefix üzerinden en çok kitabı satılan yazarlar sırasıyla Stefan Zweig, Zülfü Livaneli ve Yuval Noah Harari oldu. Tür olarak ise Ankaralılar Roman ve Hikaye kitaplarına ilgi gösterdiler. (Bu arada listenin İdefix’in satış istatistiklerine göre oluştuğunu tekrar belirtmekte fayda var. Çıkarılan okuma haritasına göre Kıbrıs 82. sırada gözüküyor ancak listeye dahil edilmedi.)

Dersim’deki en çok okunanlar listesine Selahattin Demirtaş’ın öykü kitabı Seher’in girdiği görüldü.

İşte o harita:

edebiyathaber.net (21 Kasım 2017)

Yorum yapın