Türkiye Yayıncılar Birliği’nin fuar etkinlikleri dopdolu

Ekim 28, 2019

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin fuar etkinlikleri dopdolu

Türkiye Yayıncılar Birliği, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ile birlikte düzenlediği 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda yayıncılıkla ilgili önemli konuları; Uluslararası Yayıncılar Birliği Başkanı Hugo Setzer, Almanya’nın en büyük çocuk kitabı yayıncısı Carlsen Publishing’in CEO’su Frank Kühne gibi alanında uzman isimlerle tartışacak.

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 2-10 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek fuarda Türkiye Yayıncılar Birliği’nin düzenleyeceği panellerde dünyada yayıncılıktaki son gelişmeler, Almanya örneği üzerinden yasal düzenlemelerin kitabevlerinin sürdürülebilir kılınmasına olumlu etkisi, okullara okuma kültürünü yerleştirmede kitapların rolü gibi birçok önemli konu masaya yatırılacak. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin yürüttüğü OKUYAY Platformu kapsamında KONDA tarafından yapılan okuma kültürü araştırmasının sonuçlarının ilk kez açıklanacağı fuarda ayrıca, yayıncılarla illüstratörlerin ve “freelancer”ların bir araya geleceği iki sektörel buluşma ile Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödül Töreni de gerçekleşecek.

Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (International Publishers Association–IPA) Türkiye’yi temsil eden üyesi Türkiye Yayıncılar Birliği; yayıncılık mesleğini geliştirmek, sektörel sorunları çözmek, korsanla mücadeleye destek sağlamak, telif hakları ile yayınlama özgürlüğünü korumak, okuma kültürünün gelişimine katkıda bulunmak ve Türkiye’yi uluslararası boyutta bir yayıncılık merkezi haline getirmek için çalışıyor. 1985 yılında kurulan Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı ise Kenan Kocatürk tarafından yürütülüyor.

Türkiye Yayıncılar Birliği, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ile birlikte düzenlediği 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda yine, yurt dışından konukların davetli olduğu ve yayıncılık alanında önemli konuların tartışılacağı çeşitli uluslararası etkinliklerle yer alıyor.

Yayıncılık Sektörüne Global Bir Bakış

Türkiye Yayıncılar Birliği fuar kapsamında düzenlediği etkinliklerin ilki, 2 Kasım Cumartesi günü saat 15.15’te Karadeniz Salonu’nda gerçekleşecek “Yayıncılık Sektörüne Global Bir Bakış” başlıklı panel olacak. IPA-Uluslararası Yayıncılar Birliği Başkanı Hugo Setzer ve IPA Genel Sekreteri José Borghino’nun konuk olduğu, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ün yöneteceği panelde; yayıncılığın geçmişi ve günümüzde geldiği yer, karşılaşılan sorunlar, girilen bazı darboğazlardan çıkmanın yolları, sektörde yeni ve farklı eğilimler tartışılacak.

Arap Edebiyatı Nereye Gidiyor?

2 Kasım Cumartesi günü 18.30’da Büyükada Salonu’nda düzenlenecek “Arap Edebiyatı Nereye Gidiyor? başlıklı panelde; Mısırlı edebiyat eleştirmeni Mamdouh Farrag el-Nabi, Arap edebiyatı profesörü ve çevirmen Mehmet Hakkı Suçin ile şair ve yazar Adnan Özer konuşmacı olarak yer alacaklar. Başta roman ve şiir olmak üzere çağdaş Arap edebiyatının mevcut durumunun, önemli akımların, isimlerin ve eğilimlerin irdeleneceği paneli, Mimar Sinan Üniversitesi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Fahri Aral yönetecek. Panelde ayrıca Türkiye’de Arap edebiyatının ne derece bilindiği, ne derece kabul gördüğü de ele alınacak, bu durumun arkasındaki sosyokültürel nedenlere işaret edilecek.

Bağımsız Kitabevlerini Sürdürülebilir Kılmak: Almanya Örneği

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin, Frankfurt Kitap Fuarı’nın desteğiyle düzenlediği “Bağımsız Kitabevlerini Sürdürülebilir Kılmak: Almanya Örneği” paneli, 3 Kasım Pazar günü 12.00’de Karadeniz Salonu’nda gerçekleşecek. Panelde, Almanya’da bağımsız bir kitapçı olarak yıllardır Nimmerland adlı kitabeviyle aile geleneğini sürdüren ve başarılı uygulamalarıyla son yıllarda birçok ödül alan Susanne Lux ile Arkadaş Kitabevi kurucusu ve Genel Müdürü Cumhur Özdemir yer alacaklar. Türkiye’deki bağımsız kitapçılara da yön göstermesi hedeflenen panelde, Avrupa’daki bağımsız kitapçıların çalışma ve ticaret yöntemleri, karşılaştıkları zorluklar, zorluklarla mücadele etme biçimleri ve Almanya’daki yasal düzenlemelerin kitabevlerinin sürdürülebilir kılınmasındaki olumlu etkisi konuşulacak.

Eğitim Sistemine Okuma Kültürünü Yerleştirmede Kitapların Rolü

Türkiye’de okuma kültürünün gelişmesi ve yaygınlaştırılması konusuna dikkat çekmek ve bu konuda farkındalığı artırmak amacıyla girişimlerini sürdüren Türkiye Yayıncılar Birliği, “Eğitim Sistemine Okuma Kültürünü Yerleştirmede Kitapların Rolü” başlıklı paneli Frankfurt Kitap Fuarı’nın katkılarıyla düzenleyecek. 3 Kasım Pazar günü saat 13.15’te Karadeniz Salonu’nda gerçekleşecek paneli, Talim ve Terbiye Kurulu Eski Başkanı Yusuf Ekinci yönetecek. Panelde Almanya’nın en büyük çocuk kitabı yayıncısı Carlsen Publishing CEO’su Frank Kühne ve Günışığı Kitaplığı Genel Yayın Yönetmeni Mine Soysal; Almanya’da ve Türkiye’de eğitim sistemine okuma kültürünü yerleştirmek için kitapların sisteme girmesinin önemini, devletle yapılan ve yapılamayan iş birliklerini iki farklı ülkeden yayıncı gözüyle anlatacaklar.

7 Yıl Aradan Sonra Türkiye’nin Yeni Okuma Kültürü Haritası Açıklanıyor

T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülen Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu (OKUYAY Platformu), Türkiye Yayıncılar Birliği öncülüğünde kurularak 15 Ocak 2019 tarihinde çalışmalarına başladı. OKUYAY Platformu, okuma kültürünü yaygınlaştırmak için Türkiye’nin dört bölgesinde çocukları, ebeveynleri, öğretmenleri, kamu kuruluşlarını, kütüphaneleri ve sivil toplumu, yayıncılık paydaşlarıyla bir araya getirerek okuma kültürünü yaygınlaştırmayı hedefleyen pilot projelere destek olacak. OKUYAY Platformu, KONDA Araştırma ve Danışmanlık’la yürüttüğü okuma kültürü araştırmasıyla; Türkiye çapında uzun süredir eksikliği duyulan ve en son 2011 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan “okuma kültürü çalışmasını” yeniledi. Bu önemli araştırmanın sonuçları ilk kez, 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda 3 Kasım Pazar günü 14.45’te Karadeniz Salonu’nda gerçekleşecek “Aslında Okuyoruz: Türkiye’nin Güncel Okuma Kültürü Araştırması” panelinde KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır ve KONDA’nın analistlerinden Aydın Erdem tarafından açıklanacak.

İllüstratörler ve “Freelancer”lar Yayıncılarla Fuarda Buluşuyor!

38. TÜYAP Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında, Türkiye Yayıncılar Birliği ve TÜYAP iş birliğiyle, illüstratörleri ve “freelancer”ları (editörler, çevirmenler, grafikerler, tasarımcılar, düzeltmenler) yayıncılarla bir araya getirecek iki profesyonel buluşma düzenleniyor. 6 Kasım Çarşamba günü 10.00 – 16.00 saatleri arasında İnterexpo Salonu’nda gerçekleşecek Yayıncı-İllüstratör Buluşması, tüm çocuk ve gençlik yayıncıları ile illüstratörlerin katılımına açık olacak. Yayınevi yetkilileri ile illüstratörlerin bir araya geleceği özel görüşmelerde, illüstratörler portfolyolarını doğrudan yayıncılara sunarak işlerini tanıtma fırsatı yakalayacaklar.

7 Kasım Perşembe günü 13.00 – 15.00 saatleri arasında İnterexpo Salonu’nda gerçekleşecek Yayıncı-Freelancer Buluşması ise tüm fuar katılımcısı yayıncılara ve “freelancer”ların katılımına açık olacak. Bu özel buluşma öncesinde Doğan Novus Yayın Yönetmeni Handan Akdemir, April Yayınları editörü Nazlı Berivan Ak, çevirmen Seda Ersavcı ve tasarımcı Füsun Turcan Elmasoğlu, Sevengül Sönmez’in moderatörlüğünde bir panel gerçekleştirecekler. Sektörün deneyimli isimlerinin, dinleyicilere kılavuzluk edecek bilgileri paylaşacağı konuşmanın ardından, yayınevi yetkilileriyle “freelancer”lar bir araya gelerek olası iş birliklerini değerlendirecekler.

Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödül Töreni

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamındaki etkinlikleri, 7 Kasım Perşembe günü saat 16.00’da İnterexpo Salonu’nda düzenlenecek Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödül Töreni ile sona erecek. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin 1995 yılından bu yana her yıl, Türkiye’nin evrensel ölçütlerde düşünce ve ifade özgürlüğüne bir an önce kavuşması dileğiyle, düşüncelerini ifade etmekten korkmayan isimlere verdiği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri, bu yıl fuarda sahiplerini bulacak. Her yıl bir yayıncı, bir yazar ve bir kitapçıya ödül verilmesinin yanı sıra yıllık Yayınlama Özgürlüğü Raporu da kamuoyuna sunuluyor.

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 2-10 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek olan TÜYAP 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı; hafta sonu 10.00-20.00, hafta içi ve 10 Kasım’da ise 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Bilgi için:

[email protected]

turkyaybir.org.tr

istanbulkitapfuari.com

edebiyathaber.net (28 Ekim 2019)

Yorum yapın