Türkiye Yayıncılar Birliği: Zarakolu serbest ama düşünce hâlâ hapiste

Nisan 12, 2012

Türkiye Yayıncılar Birliği: Zarakolu serbest ama düşünce hâlâ hapiste

Türkiye Yayıncılar Birliği'nin Zarakolu'nun tahliyesiyle ilgili basın açıklaması:

Üyemiz, Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanımız ve Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (International Publishers Association– IPA) Yayınlama Özgürlüğü Komitesi üyesi yayıncı-yazar Ragıp Zarakolu, 2011 yılının kasım ayından beri süren tutukluluğunun ardından, 10 Nisan 2012’de açıklanan ara kararla tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmiştir.

Geçtiğimiz günlerde, yayıncılık çalışmalarıyla dünya barışına yaptığı katkılardan dolayı Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen, Birliğimizin saygıdeğer üyesi Ragıp Zarakolu’nun tahliyesi bizi sevindirmiştir. Öte yandan, üzülerek görüyoruz ki Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğünün acımasızca kısıtlandığı süreç devam etmektedir. Halen sayıları 100’ü aşan gazeteci, yazar ve akademisyenlerin yanı sıra yüzlerce öğrenci, yalnızca belirli düşüncelere sahip oldukları ve düşüncelerini ifade ettikleri için tutuklu olarak yargılanmaktadır.

Düşünce ve ifadeye karşı açılan davaların birçoğu beraat ile sonuçlanmasına karşın, suçlamalar Terörle Mücadele Yasası’nın maddelerine dayandırılmakta; bazen birkaç yılda tamamlanan uzun soruşturma süreçlerinde, sanıklar tartışmalı deliller gösterilerek hapiste tutulmakta; üstelik bu süre boyunca “gizlilik” gerekçesiyle ne ile suçlandıklarını dahi öğrenememektedirler.

Başta Terörle Mücadele Yasası olmak üzere, düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı uygulamalara yol açan yasalar değişmedikçe, düşüncelerini savunan insanların temel haklarına yönelik ihlaller sürecektir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesinde belirtilen, temel insan haklarından “adil yargılanma hakkı”nın tüm vatandaşlarımıza teslim edilebilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin acilen yapılmasını ve uygulamaya yansıtılmasını talep ediyoruz.

Kaynak: turkyaybir.org.tr (12 Nisan 2012)

Yorum yapın