Türkiye Yayıncılar Birliği ile Evrensel Basım Yayın basın toplantısı yaptı

Ocak 24, 2017

Türkiye Yayıncılar Birliği ile Evrensel Basım Yayın basın toplantısı yaptı

7deab193-cdff-43cf-bcfa-2f0ca5909c76Evrensel Basım Yayın’ın faaliyetlerinin engellenmesiyle ilgili olarak, Türkiye Yayıncılar Birliği ile 23 Ocak 2017 saat 11.00’de Cezayir Toplantı Salonu’nda ortak basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısının açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl yayıncılığın zor bir döneme girdiğini belirterek, son günlerdeki olumsuz gelişmelerden söz etti. Metin Celâl konuşmasında Sabahattin Önkibar’ın “Devlet Bahçeli ve Ülkücüler” kitabına piyasaya çıkmadan “tedbiren” verilen toplatma kararı, Zülfü Livaneli’nin “Huzursuzluk” kitabının afişlerinin OHAL nedeniyle engellemesini örnek verdi.

Ardından söz alan Evrensel Yayın Yönetmeni Cavit Nacitarhan, yayınevinin faaliyetlerini durma noktasına getiren süreci anlattı. 29 Ekim 2016 tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile, yayınevinin de bağlı olduğu Doğa Basın Yayın şirketine bağlı üç derginin kapatıldığını, ardından dergilerin ofis katının mühürlendiğini ve Doğa Basın Yayın’a ait tüm hesaplar, taşınır ve taşınmaz mal varlığına bloke konduğunu belirten Nacitarhan, yayınevi kapatılmadığı halde bu işlemlerin yayınevinin ticari faaliyetlerini de engellediğini belirtti. Şirketin asıl faaliyetinin kitap yayıncılığı olduğunu vurgulayan yazılı itirazlarına yanıt alamadıklarını, iki ay sonra yalnızca Beyoğlu Vergi Dairesi’nden “faaliyetin durdurulduğu”na dair bir belge alabildiklerini, böylece Evrensel Basım Yayın’ın da fiilen kapatıldığının ortaya çıktığını söyledi.

Nacitarhan, “Her şeye rağmen Evrensel olarak faaliyetimizi sürdürüyoruz, fuarlarda yer alıyoruz, yazar ve çevirmenlerimizle görüşmeye devam ediyoruz. Şimdi her açıdan dayanışmaya ihtiyacımız var” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz ve PEN Türkiye Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Özcan söz alarak, karanlık günlerden geçildiğini ancak dayanışmanın ulusal ve uluslararası düzeyde, Uluslararası PEN’in de takibiyle sürdüğünü belirttiler.

edebiyathaber.net (24 Ocak 2017)

Yorum yapın