Türkçenin ilk romancısı Ahmet Mithat Efendi Papirüs’ün 23. sayısında

Mart 26, 2018

Türkçenin ilk romancısı Ahmet Mithat Efendi Papirüs’ün 23. sayısında

Türkçenin ilk romancısı Ahmet Mithat Efendi Papirüs dergisinin 23. sayısında dosya konusu olarak ele alındı.

Tanıtım bülteninden

Yazma hizmetini varoluş sebebi olarak gören 1800’lü yılların en çalışkan yazarı,  Papirüs edebiyat dergisinin Mart-Nisan 2018 sayısının konusu oldu.

Ahmet Mithat, birbirinden çok farklı konularda yazmıştı. Kadınlar, romanlarında ve risalelerinde kendine yer bulurken, ilk polisiye roman onun tarafından kaleme alınıyordu. Felsefe ve psikoloji kapsamında söyleyeceği sözler kadar ekonomi politik hakkında yazdıkları vardı. Biyografi ve otobiyografi romanlarının yazarıydı. Don Quijote gibi bazı Batı roman karakterlerini ustalıkla kendi romanlarına taşımıştı.

İlkokul öğrencileri için yazdığı kitabın dışında yazdıklarında bilgi vermeyi hep önemsemişti. Çoğunluğa hitap etmek, onları aydınlatmaya, onların dertlerine tercüman olmaya çalışmak emeliyle yazdıkları hem kitaplarında hem gazetesinde aralıksız yer almıştı.  Etrafında, sadece meddahın anlattıklarını dinlemek yerine,  okuyan ve okuduklarından bilgilenen kimseler olmasını arzulayan ilk öğretmendi ve öğretmenliği hep devam etti.

Tanzimat döneminde başlayan batılılaşma hareketini aktaran yanıyla, modernizmin algılanması ve uygulanması çerçevesinde yazdıkları dikkate değerdi. Yaşadığı toplumun modernle karşılaşmasının, ona sağladıkları ve kaybettirdikleri kadar bizzat gittiği yerleri de yazıya döktü. Batı düşüncesi, ahlakı, normları ve yaşam tarzı ile Osmanlıyı karşılaştırdı, haklarında hüküm verdi.

Son olarak, eserlerindeki anlatı biçimiyle yeni ve yeniden okumalarda hayret ettiren, hatta hayran bıraktıran özelliğinden söz edelim. Sadece roman konularında değil onların “tertip, tasvir ve yazış bakımından yeni” olması yazar için önemliydi.

Bu sayıda; Sevil Mıdık, Çetin Tokay, Zerrin Toğral, Funda Yılgın, İlkin Geylani, Hakan Kizir;  seçtikleri tema ve motiflerle Ahmet Mithat’ı değerlendiren yazıları kaleme aldı.

Nüket Esen ile kapsamlı ve eğlenceli söyleşi, Ayşegül Ayman ve Gülayşen Erayda tarafından gerçekleştirildi.  Ahmet Mithat ve dönemi üzerine diğer yazılar ve öykülerin sahipleri; Volkan Hacıoğlu, Gökhan Yesari, Oya Kaya.

Oktay Çakır şiiri ve deseniyle katkıda bulunurken, Nükhet Eren Eylül 2017’de yitirdiğimiz ABD’li şair John Ashbery’ye bir şiir yazdı.

Papirüs 23, Mephisto kitabevleri, Gergedan Kitabevi, Semerkant Kitabevi, Beyaz Adam Kitabevi ve Kadıköy ve Beyoğlu’ndaki farklı sahaflarda.

edebiyathaber.net (26 Mart 2018)

Yorum yapın