“Türkçe Edebiyatta Varla Yok Arası Bir Tür: Fantastik Roman” yayımlandı

Nisan 6, 2015

“Türkçe Edebiyatta Varla Yok Arası Bir Tür: Fantastik Roman” yayımlandı

2138 FANTASTIKROMAN5.inddPelin Aslan Ayar’ın “Türkçe Edebiyatta Varla Yok Arası Bir Tür: Fantastik Roman (1876-1960)” adlı kitabı İletişim Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Edebi bir tür olarak fantastik roman Türkçede ne zaman ortaya çıkmıştır? Hayal ve hakikat arasında gezinen, ‘olağanüstü’nün ansızın olağan hayata dahil oluverdiği metinler Türkçede kendisine nasıl bir yer bulmuştur?

Pelin Aslan Ayar, Fantastik Roman’da bu soruları ele alıyor. Toplumsal çalkantılarla fantastik türün örneklerindeki tarihsel izleklerin kesişip kesişmediği meselesine eğiliyor. Ahmet Mithat, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Peyami Safa, Peride Celal, Refik Halit Karay, Kerime Nadir, Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından yazılan fantastik roman örneklerini hayal-hakikat, mistisizm-pozitivizm eksenlerine mesafeleriyle ve bazen de niye eksen dışında kaldıklarını ele alarak araştırıyor. 19. yüzyıldan 1960’lara –ve sonrasına dair genel bir değerlendirmeyi de ekleyerek– fantastik romanın Türkçedeki olağanüstü macerasını anlatıyor…

Pelin Aslan Ayar

1980 yılında doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. Türkçe edebiyatta modernleşme, fantastik, anlatıbilim, toplumsal cinsiyet gibi konuları içeren makaleleri çeşitli dergilerde yayımlandı. 2003-2007 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde araştırma görevlisi, 2007-2012 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2013 yılından beri Kocaeli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesidir.

edebiyathaber.net (6 Nisan 2015)

Yorum yapın