Türk Papa olarak da anılan Papa John XXIII tarafsız bir gözle anlatılıyor

Ekim 2, 2019

Türk Papa olarak da anılan Papa John XXIII tarafsız bir gözle anlatılıyor

Bekir Zakir Çoban’ın Türk Papa adlı kitabı Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Tarihte “Türk Papa” adıyla anılan bir isim olduğunu biliyor muydunuz?

Dinler Tarihi Uzmanı Bekir Zakir Çoban yeni kitabında tarihte “Türk Papa”, “İyi Papa” gibi isimlerle de anılan Angelo Giuseppe Roncalli’yi anlattı.

Katolik Kilisesi ve Türkiye açısından önemli bir isim olan Angelo Giuseppe Roncalli’nin hayat hikâyesi uzun yıllar süren araştırmalar sonucu ilk kez bu kadar detaylı şekilde ele alınıyor. Roncalli’nin kendi metinlerine ve tarihsel verilere dayanarak hazırlanan kitapta Türk Papa olarak da anılan Papa John XXIII tarafsız bir gözle okura aktarılıyor.

Arka Kapak Yazısı:

Angelo Giuseppe Roncalli…

Yani, Papa John XXIII.

Namı diğer Türk Papa.

Peki kimdir Türk Papa?

1936’da, Kilise kurallarını bir kenara bırakarak, Türkiye’deki Katolik ayinlerine ilk defa Türkçe dilini sokmuş, “Türkleri seviyorum” cümlesiyle tanınan bir isimdir. Vatikan’la Türkiye arasında diplomatik ilişkiler kurmuş, ayrıca Nazilerden kaçan birçok Yahudi kadını ve çocuğu Türkiye üzerinden geçirerek kurtulmalarını sağlamıştır.

Osmanlı ordusunda görev alan, sonrasında büyükelçi olarak Türkiye’de bulunan Alman komutan Von Papen’i de idamdan kurtarmıştır.

1962’de Türkiye’nin de içinde olduğu Küba Füze Krizi’ni çözen önemli isimler arasında yer almıştır.

Kilise tarihinde ilk defa Vatikan dışına çıkarak hastaneleri ve cezaevlerini ziyaret eden, İtalyanların da İyi Papa olarak adını andığı devrimci bir karakterdir.

Soğuk savaş döneminde de Amerikan müdahaleciliğine karşı çıkmış, Sovyetlerle ilk defa olumlu ilişkiler kurulmasını sağlamıştır.

Hakkında pek çok dilde kitaplar yazılmış olan Türk Papa, ilk kez Bekir Zakir’in Çoban’ın yıllar süren araştırmalarının ardından yazdığı bu kitapla her yönüyle ve etraflıca ele alınmıştır.

Yazar Hakkında:

Bekir Zakir Çoban, 1973 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Adana ve Mersin’de tamamladı. 1997’de Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı’nda yüksek lisans ve doktora yaptı. Post-doktora kapsamında Bologna’da Fondazione per le Scienze Religiose Giovanni XXIII’te; misafir araştırmacı olarak Minnesota’da University of Saint Thomas’ta çalışmalarda bulundu. Halen Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Yazarın Geçmişten Günümüze Papalık (İstanbul, 2009), Yahudilerden Sonra Hıristiyanlardan Önce Hz. İsa (İstanbul, 2018) isimli kitapları; Kurban ve Tufan Üzerine Makaleler (İstanbul, 2003), Odaktaki Sosyoloji: Din Sosyolojisine Giriş (İstanbul, 2004) adıyla basılmış çevirileri ile dinler tarihi alanında yayımlanmış çeşitli makaleleri bulunmaktadır.

edebiyathaber.net (2 Ekim 2019)

Yorum yapın