Türk Gezi Edebiyatı’nda bir ilk: “Unutulmaz Gezi Anıları” | Işıl Bayraktar

Mayıs 24, 2016

Türk Gezi Edebiyatı’nda bir ilk: “Unutulmaz Gezi Anıları” | Işıl Bayraktar

unutulmaz-gezi-anilariBu ay Türk Gezi Edebiyatı tarihinde bir ilk kitap raflarda yerini aldı. Editörlüğünü deneyimli gezginler Orhan Kural ve Timur Özkan’ın yaptığı Unutulmaz Gezi Anıları, Türkiye Gezginler Kulübü Derneği tarafından yayına hazırlandı ve Beril Yayınları tarafından basıldı. 88 gezgin yazarın, 101 gezi anısından oluşan kitapta, dünyanın pek çok bölgesinden gezi anıları yer alıyor.

A.Rüştü Hatipoğlu’yla Everest Ana Kamp dönüşü yaşadığı elim olaya tanıklık edecek, Abidin Lütfü Demir’le Maccu Pichu yolunda günü yakalamanın önemini yeniden anlayacaksınız, bir başka Everest yolcusu Ahmet Bozkurt’la bu defa gün batımını izleyeceksiniz. İran’ın ikinci büyük şehri olan Meşhed’de yasağa rağmen fotoğraf çeken Ali Adnan Akgündüz’ün, Lale Ataman kadar şanslı olmadığını görecek, Meşhed’in büyüsüne kapılacaksınız. Ali Yorulmaz’la Tiran’da sokaklarda dolaşırken aniden yakalanacak, Anastasios Zimbirakakis ile Floransa’da Arno Nehri’nin sularını izleyeceksiniz.

Armağan Portakal’la Gökova’ya hayran olacak, Toskana Vadisi’ne bakacaksınız. Arzu Altınbaşçan’la Harlem’de çeşit çeşit insanların arasında yürüyecek ve Bill Cosby’i dinleyeceksiniz.

Arzu Özgen’le Çek Cumhuriyet’inde nehir sularına düşecek, kanoya bineceksiniz, Aykut Fırat’la Munzur Dağları’nda kaybolacak, Ayşe Semra ile Ege’nin şirin bir mahallesinde eskiden develerini güreştiren Fadime Nine’yle konuşarak bir yerel geleneğin içine dalacaksınız.

Başaran Bora Baştan ile Hindistan’ın en mistik şehri Varanasi’de Ganj nehrinin sularına bakacak, Belkıs Ceyla Çetinsoy’la Tayland’da James Bond adasında teknede herkesle birlikte can yeleğinize sarılacaksınız. Bilge Dilmen’le Viyana’da sürprizlerle karşılacak, Cabbar Yıldız’la Manyas Kuş Cenneti’nde Pelikanlarla balıkların dansını izleyecek, Bilbao’da Can Topakoğlu’yla leziz bir şölene ortak olacaksınız.

Ceyhun Özener’le Karadeniz Ereğlisi’nde köpeklerin arasına dalacak, Cihat Taşkın’la Moskova Metrosunun büyülü güzelliği arasında kaybolurken, yolculuklarında kitap okuyan halkın okuma kültürünün içine gireceksiniz.

Dilek Bal’la Zonguldak’ta maden ocaklarının derinliklerine inerken, Efe Tanay’la ülkeden ülkeye değişen beden dillerini bilmenin önemini İtalya’da bir yemekte yeniden fark edecek, Efsun Müftüoğlu ile Tel Aviv’de İzmirli bir amcayla birbirinize sarılacak, oracıkta onunla dost olacaksınız. Elçin Kısacık’la Çin’de yolunuzu kaybedip, sonra balayında size yardım eden bir çiftle Pekin’de Cennet Tapınağı’nı  gezeceksiniz.

Emel Aşkın sizi Bolivya’ya götürecek, yeryüzünde değil, gökyüzünde yıldızların arasında dolaştıracak. Eric Christina Moreno Nascimento sizi Roma sokaklarında gezdirirken, Esra Eroğlu Tayland Körfezi’nde tekne yolculuğuna çıkaracak. Evrim Cengiz Marakeş’ten yükselen Türkçe seslerle sizi şaşırtacak, Feyza Kelly New York’ta son sürat giden bir otobüsün içinden Somalili dostlarla tanıştıracak. Filiz Karaosmanoğlu İsviçre’de tanıdık ama bir o kadar da tanımadık seslerin arasında bu sesleri sorgulamanızı sağlayacak, Gonca Özbaşoğlu sizi Fransa’daki ilk yurtdışı macerasında edindiği arkadaşlarıyla buluşturacak.

Gülcan Acar hayatınıza Tataristan’ın sıcak insanlarını dahil ederken,  Halil Sarışık  Peru’da gerçekleştirdiği çocukluk hayalinin çizgileri arasında 35 yıl sonra gerçekleşen  uçak yolculuğunda sizi de uçuracak, Haluk Sargın ise Amerika’da Amerikan Folk Müziği’nin başkenti Nashville’de sokakların, tarihi yapıların, barların, barlardan yükselen müziklerin arasında dolaştıracak.

Sadece kentlerin arasında dolaştırmayacak sizi yazarlar, aynı zamanda kentlerin ruhunun, ritüellerini de bu okuma şölenine dahil edecek.

Hasan Yılmaz sizi alıp Yakutistan’da bir Şaman ritüelinin içine atacak, ormanda bu ritüelin seslerini dinleyeceksiniz.

Hülya Saçlı bir Hindistan yolculuğundan seslenirken, Hüseyin Altun Rusya’dan bir kadın şoförün mücadeleli hayat hikayesini yaşatacak. Hüseyin Avni Kunduracıoğlu sizi alıp Doğu Expresi’nde kalabalık bir yolculuğa dahil edecek, kah tünellerin kah dağların arasında hep birlikte Kars’a uzanan bir yolculuk yapacaksınız.

Hüseyin Ergün’le Hindistan’da Ahmedabad’da yolculuk yaparken Mahatma Gandhi Müzesi’nde tarihi bir sohbetin içine dalacak, Hüseyin Gökçe’yle New York’ta 11 Eylül 2001’deki İkiz Kulelerin vurulma anına ve Arnavutluk’ta  iki cumhurbaşkanı önünde döktüğü ecel terlerine tanık olacaksınız.

Işıl Bayraktar’la bir Japon adası olan Himakajima’ya yollanacak, Japonya’da yalnız kadın gezgin olma deneyimlerine ortak olacaksınız, İbrahim Berksoy’la yeşil çayların ve sözcüklerin Japonya’daki anlamlarıyla tanışacaksınız.

İlhan Samur’la Hong Kong’da On Bin Buda Manastırı’na ulaşma mücadelesi verecek, Zeynep Kaban’la Norveç’te kuzey ışıklarının arasında göz alıcı bir yolculuğa çıkacaksınız.

Kamil Aksoy’un Atina’da başına gelenlere tanık olacak, yolculuklarda her türlü tehlikeye karşı dikkatli olmak gerektiğini hatırlayacaksınız. Kamil Toygar sizi Çin’in mutfak kültürüyle tanıştırırken, Kıymet Gözek Almanya’daki öğrencilik yıllarında Türk misafirliğinin izlerinin karşısına çıkış hikayesinin ve Kuzey Osetya’daki anılarının içine dahil edecek.

Mahmut Köker Azerbaycan’ın Sovyet sistemine özgü üretimleriyle tanıştıracak. Mehmet Ali Özkan ise sizi alıp iki kere Keşmir’e götürecek.  Mehmet Bilgehan Merki’nin Beyrut’ta aradıkları casinoya giremeyişlerine ve Odessa’da Katakomb’lar arasında gezintilerine tanık olacak, Mehmet Cengiz Tümer’le Innsburck’a doğru bir tren yolcuğu yapacaksınız.

Mehmet Tunçer Yemen’den bir pasaport hikayesiyle okuma keyfinize ortak olurken, Mehpare Sözener Anglosaksonların dünyasına götürecek sizi, Meliha Akgöz ise Ege’nin bir şirin köyünde “Levale” töreniyle tanıştıracak.

Meliha Yıldırım Glasgow’lu kızların bekarlığa veda töreninden kareler sunarken, Mine Candar sizi Hindistan’da yolları bilen develerin izinde Thar Çölü’ne doğru bir yolculuğa çıkaracak ve Varanasi’de Ganj Nehri’ndeki törenlerin, ayinlerin arasından seslenecek.

Muhterem Uncu’nun Güney Afrika’daki safari cenneti Kruger Park’ta beş büyük Afrika hayvanıyla karşılaşmasına tanık olacaksınız, ancak dikkatli olun, üzerinize doğru kulaklarını açıp kapatarak gelen bir fil görebilirsiniz!

Murat Özsoy sizi İran hayvarının adası Türkmen limanındaki video çekim macerasının içine çekecek ve Romanya’daki insan kaçakçılarının sohbetlerine ortak edecek. Murat Selim’le Rusya’ya uzanan otomatik pilot kontrolündeki bir uçağın kokpitinden dağlık arazilere bakacaksınız.

Mürşide Okumuş sizi Filistin’de mülteci kampında kendini gönüllü çalışmalara adamış bir Türk kadınınyla tanıştıracak, Nalan Alguş İpsala’da baldo pirincin anlamını keşif hikayesine götürecek.

Necati Kazancı’nın Kongo Cumhuriyeti’nde bir fotoğraf anısına ortak olacak, Nesrin Armağan’la  Denizli’deki Kaklık mağarasından Keloğlan Mağarası’na uzanacaksınız.

Nihani Bayındır’la Myanmar’da  Kinpun’dan Altın Kaya’ya giderken Fransız Carole’ın kaybettiği cüzdanını arayacak,Gürcistan-Ermenistan yolculuğunun içine dahil olacaksınız.

Nuran Uyar’ın Adıyaman’da başına gelenlere kulak verecek, Diyarbakır’dan insan hikayelerini dinleyeceksiniz. Nuray Özener Değirmencioğlu ile Karadeniz ormanlarındaki kuş seslerinin, çiçek kokularının ve maceralı bekleyişinin bir parçası olacaksınız.

Oğuz Uçak’la Dalyan’da caretta carettaların dünyasına ortak olacak, Edward Carey’in Gözlemevi Hikayeleri romanı izleğinde Paris’te dolaşacaksınız.

Onur Ataoğlu ile İtalya’da Trento’da Akdeniz insanının sıcaklığını yaşayacak, Japonya’nın kuzeyindeki Hokkaido’da bir Japon amcanın gülüşüyle şekillenen hüznüne ortak olacaksınız.

Orhan Kural’ın Afganistan’da nasıl hücre hapsi yaşadığına tanık olurken, Ermenistan’ta yaşadığı yakınlığa ve ilgiye ortak olacaksınız. Ömer Faruk Eryılmaz Kaş’ta yaşadığı doğal afetin içinden seslenirken, Özlem Dengiz Uğur Amasra’da Çakraz Sahilleri’nden bir kütüğün yolculuğuyla kendi yolculuklarının ortaklığını ve Küba gezisinin ilk günü karşılarına çıkan kasırgadan sesleri paylaşacak.

Rasim Selçuk ABD’nin en ünlü yollarından olan Route 66’da geçirdikleri bir geceden güzel bir buluşma hikayesi paylaşırken, Ruhan Betül Özkan Volga Nehir Turu’nda ülkeyi temsil eden performanslarının neşesini yaşatacak.

Ruhsar Doğan Atasoy’la Xilitla’da Şaman eşliğinde yapılan bir seremoninin tütsü kokularının arasında dolaşacak,  Sevcan Akesi’yle Kongo’da kah yağmur ormanlarından geçecek, kah bir köyde çocuk çığlıklarıyla karşılanacaksınız.

Suat Şimşek ani Tunus seyahatinden, bilmediği coğrafyalardaki dostluklarını paylaşırken, Sultan Sarı sizi Marsilya’da başlayan yirmi günlük interrail macerasının son durağı Brüksel’de başına gelenlere ortak edecek.

Şeref Pınarcı ile Cape Town’da Masa Dağı’nda bir kayboluş öyküsüyle patikaların arasında dolaşacak, Şükran Şahin ile Almanya Bavyera Bölgesi’nde karşılaştığı, hayatı mücadelelerle geçen Rebin’in gerçek hayat hikayesini dinleyeceksiniz.

Timur Özkan ile sadece Dublin’de Türkiye-İrlanda milli maçından yükselen coşku seslerine değil aynı zamanda Düzce Depremi’nin yansımalarındaki hüzün seslerine de ortak olacak,  Kudüs’te Mescidi- Aksa ve Kubbetüs Sahra kapısında Müslüman görevlinin kendisine yaşattığı Elham sınavını birlikte geçeceksiniz.

Turhen Demirbaş Prag’da Charles Köprüsü’nden bir kayboluş hikayesi sunacak, Utku Çetin Edirne yollarında navigasyonunun peşinden yaşadığı sürprizlerle karşınıza çıkacak.

Volkan Güneş’le Moskova’da Novodevichi Mezarlığı’na girmenin bir yolunu mutlaka bulacaksınız, Wakana Arai  ile Ankara izlenimlerine ortak olacaksınız.

Yasemen Yıldırım Kanada’da seyahatlerde teknoloji kullanımını, gerçekleşemeyen tren yolculuğuyla sorgularken, Yılmaz Güler sizi İspanya’da Cervantes’in doğduğu yer olan Toledo’da karşılaştığı jestin içine dahil edecek.

Zafer Bozkaya ile Himalaya dağlarının tepelerinde Tibetli mültecilerin yaşadığı Drahamsala’dan  dönmek için verdikleri mücadeleye ortak olacak,  Zeynep Dağı ile bürokraside şans eseri karşısına çıkan Paris seyahatinin keyfine varacak, gezgin ve özgür bir ruhtaki izdüşümlerini paylaşacaksınız.

Unutulmaz Gezi Anıları, tüm bu yaşanmış hayat hikayeleriyle dünyayı ayaklarınızın altına getiren, damağınızda uçsuz bucaksız bir seyahat lezzeti bırakan bir gezi kitabı.

Işıl Bayraktar – edebiyathaber.net (24 Mayıs 2016)

Yorum yapın