Turistlerin yüzde kaçı okumak için getirdikleri kitapları otellerde bırakıyor?

Temmuz 1, 2014

Turistlerin yüzde kaçı okumak için getirdikleri kitapları otellerde bırakıyor?

woman-reading-book-at-beachOtellerde okunduktan sonra turistler tarafından bırakılan İngilizce, Rusça, Almanca, Fransızca ve Felemenkçe kitaplar bir kitapevi tarafından toplanarak turistlere bir liradan satışa sunuluyor. 

Antalya’nın Manavgat ilçesinde bir kitabevi, otellerden ve yerleşik yabancılardan toplamış olduğu kitaplardan kitap bankası oluşturdu. Bir yıl içinde yabancı kitap sayısı 10 bine ulaştı.

İlçeye tatile gelen turistlerin ülkelerinden okumak için getirdiği kitapların yüzde 60’ını kaldıkları otelin odasında bıraktığı belirtiliyor. Kitapevi yıllık 10 bin kitabı toplayarak çöpe atılmasını önlüyor. Otellerden toplanan kitaplar tasnif edildikten sonra yabancı dil bilen ile yerleşik yabancılara tanesi bir liradan satışa sunuluyor. Kitap bankasından en fazla yerleşik yabancılardan Almanların kitap aldığı belirtiliyor.

Söz konusu uygulamayı yapan kitabevi sahibi Devrim Çetin, bir yıl içinde konaklama tesislerinden 9 ile 10 bin arasında kitap topladıklarını söyledi. Konaklama tesislerinden topladıkları kitapların çöpe gitmesini önlediklerini belirten Çetin, gayelerinin para kazanmak değil, kitaba saygı ve yerleşik yabancılarla birlikte Manavgat’ta kitap okumada rol model olmak olduğunu kaydetti. Çetin, “Yerleşik yabancılardan 300’ün üzerinde aktif okuyucu var. Tasnif için yoğun emek harcıyoruz. Hem de bir ağacın kesilmesinin önüne geçmiş oluyoruz.” dedi.

Kaynak: Cihan (1 Temmuz 2014)

Yorum yapın