Turgenyev’in oyunları yayımlandı

Şubat 2, 2016

Turgenyev’in oyunları yayımlandı

BASKANIN_ZiYAFETRus yazar Turgenyev’in sahne eserlerinin ilk komedi örneklerinden olan üç oyununu içeren Başkanın Ziyafeti – Parasızlık – Bekâr, İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Başkanın Ziyafeti, eski Rusya’nın her eyaletinde bulunan asilzade zümrelerinin başkanlarından birinin çiftliğinde geçen olayları konu alır. Oyunda taşradaki asilzadeler arasındaki bir mal taksimi anlatılır.

Parasızlık’ta genç bir asilzadenin Petersburg yaşamından sahneler yer alır. Oyunda Jazikov adlı asilzadenin maddi sorunlarına rağmen büyük şehirlerde yaşamakta ısrar etmesi üzerine yaşadıkları olaylar aktarılır. Yine Petersburg’da geçen Bekâr’da ise bir evlilik hazırlığı esnasında yaşananlar konu alınır.

Nihal Yalaza Taluy’un özenli çevirisiyle Rusça aslından Türkçeleştirilen Başkanın Ziyafeti – Parasızlık – Bekâr Rus edebiyatı ve tiyatro severler için kitapçılarda.

İvan Sergeyeviç Turgenyev (1818 – 1883)

Avrupa’da ve ülkemizde eserleri ilkönce çevrilen 19. yüzyıl Rus yazarlarından olan Turgenyev, 1818 yılında Oryol’da dünyaya gelmiştir. Döneminin Avrupalı bakış açısına sahip tek Rus yazarı olarak anılır. Moskova, Petersburg ve Berlin üniversitelerinde eğitim gören Turgenyev edebiyatta realizm akımının temsilcileri arasında yer alır. Bir Avcının Notları (1852), Tuğbay (1867), Bozkırda Bir Kral Lear (1870) öyküleri, Rudin (1855), Asilzade Yuvası (1855), Arefe (1858), Babalar ve Oğullar (1862), Duman (1870) ve İlk Aşk (1860) romanları yazarın önemli eserleri arasındadır.

Nihal Yalaza Taluy (1900 – 1968)

Cumhuriyet’in ilk kuşağının önde gelen Rusça çevirmenlerindendir. Dostoyevski ve Tolstoy’un yanı sıra Puşkin, Gogol ve Turgenyev çevirileri de beğeniyle okunan Taluy’un çeviri külliyatı otuz kitabı aşmaktadır.

edebiyathaber.net (2 Şubat 2016)

Yorum yapın