Tüm Sherlock Holmes hikâyeleri bu kitapta

Ağustos 11, 2014

Tüm Sherlock Holmes hikâyeleri bu kitapta

Sherlock-Holmes-Tum-Hikay_172957_1Martı Yayınları, ünlü hayali dedektif Sherlock Holmes’un elli altı öyküsünü tek kitapta toplayarak polisiye okurunun beğenisine sundu.

Amatörce yazılan bir hikâye ile başlayan Sherlock Holmes efsanesi, Martı Yayınları’nın yayımladığı tek kitapta toplandı. Sir Arthur Conan Doyle tarafından yazılan elli altı hikâye, “Sherlock Holmes Tüm Hikâyeleri Tek Kitap” ismiyle yayımlandı. Polisiye edebiyatın önemli hayali karakterlerinden Sherlock Holmes, onca güçlü rakibe rağmen tahtını korumayı sürdürüyor. Maceraları hâlâ ilgiyle izleniyor, romanları satılıyor, filmleri, çizgi filmleri, TV dizileri yapılıyor, taklitleri üretiliyor, üzerine tezler, makaleler, kitaplar yazılıyor. Öykülerinin sağlam takipçisi olan Holmes, hâlâ dünyanın en tanınmış dedektifi. Yüzlerce fan kulübü, dikilmiş heykeli, Baker Street sokağında yüzyıl önceki haliyle korunan bir evi var. Edebiyat ve sinema endüstrisinin yıllardır vazgeçemediği bu tuhaf kahramanın her yıl beş milyon kitabı basılıyor.

Hakkında yazılan kitap sayısı on binlerle ifade ediliyor ve Sherlock Holmes sinemada en çok canlandırılan karakter olarak Guinness rekorlar kitabına girmişti. Türkiye’de hikâyelerin tümü daha önce de tek kitapta toplanmıştı. Kitapta, insan zekâsını zorlayan tuhaf suçlar ve cinayetler var. Bu dünyadan gerçekliğe doğru giden yolda Holmes’un serüvenine tanıklık eden öyküler, seneler geçmesine rağmen güncelliğini yitirmiyor.

Kitapta “Bir Kimlik Vakası”, “Üç Garrideb”, “Altın Gözlüğün Esrarı”, “Abbey Çiftliği Vakası”, “Borsacı Katibi” gibi öyküler bulunuyor. Bilindiği gibi Sir Arthur Conan Doyle, tüm zamanını alan ve başka konularla ilgilenmesine müsaade etmeyen Sherlock Holmes’tan kurtulmak için 1893 yılında “Son Vaka” hikâyesini yazmıştı. Hikâyede tüm öykülerde adı geçen en iyi arkadaşı Dr. Watson’a bıraktığı bir veda mektubuyla ortadan kaybolur. Tüm hikâyelerin toplandığı kitapta, bu öykü de yer alıyor.

edebiyathaber.net (11 Ağustos 2014)

Yorum yapın