Tuğba Coşkuner’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Eylül 11, 2019

Tuğba Coşkuner’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Aslında sadece çocuklar için yazmıyorum. Ben, yetişkin yazınıyla birlikte yürütüyorum çocuk edebiyatını. Hatta yetişkin kategorisinde “Yeterince Tembel Misin?” isimli bir popüler bilim çalışmam da var. Eğitim ve çocuk temalı bir yeni kitabı da bu yılın kasım ayı gibi çıkarmayı planlıyoruz.  Ancak çocuklar kitapları daha büyük bir coşkuyla karşıladığı ve sanırım yetişkinlerden daha çok kitap okudukları için onlardan gelen tepkiler yetişkinlere nazaran farklı oluyor. Daha duygu dolu, daha samimi, daha ısrarcı. O yüzden genel olarak çocuk kitabı yazarı olarak tanınıyorum, bundan da çok memnunum. Ama yetişkinler haricinde neden hâlâ çocuklar için yazmaya çalışıyorsanız, derseniz… Sanırım o alanda kendimi çok özgür ve güvende hissettiğimden, derim. Zira çocuklar hayal ettiğiniz şeyleri hayal edebilen, kitapta kullandığınız jargonu benimseyen okur. Yetişkinler olarak bizlerin onlardan öğreneceği çok şey var.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Bunu hiç hatırlamıyorum. Daha önce de defalarca düşündüm ama bulamadım. Benim kitap kurdu oluşum ortaokul yıllarıma denk düştü. O aralar elime ne geçerse okuyordum ve bunu doymak bilmez bir iştahla yapıyordum. Sanki daha önceki yıllarda susuz kalmış bir balıkmışım da denizime yeni kavuşmuşum gibi. O günden beri öyledir. Kitap okumadığım gün kendimi huzursuz ve yaşamamış hissediyorum. Zaten editörlük, öğretmenlik ve yazarlık da kitapla beslenmesi gereken meslekler olduğundan iş gereği de sürekli okuma yapmak zorundayım.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Çok fazla oldu. Mesela, Wilson Rawls, Michael Morpurgo, Andrew Clements, John Boyne ve Michelle Magorian kitaplarını okurken bir gün onlar gibi ve onların kitaplarını yazmış olmayı diliyorum.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Kırmızı Eğrelti Otunun Büyüdüğü Yer kitabını okudum. Aslında yayınevi gençlik kitabı etiketiyle piyasaya sürmüş ama ben yetişkinler için de olduğunu düşünüyorum. Böyle bir kitabın kitlesini kısıtlandırmaya hiç mi hiç gerek yok. Çok etkilendiğim, bittikten sonra birkaç gün etkisinden çıkamadığım, nemli gözlerle rafa kaldırdığım şahane bir eserdi.

edebiyathaber.net (11 Eylül 2019)

Yorum yapın