“Travmayı Kadınca Yeniden Yazmak” atölyesi 11 Ekim’de başlıyor

Eylül 12, 2018

“Travmayı Kadınca Yeniden Yazmak” atölyesi 11 Ekim’de başlıyor

“Travmayı Kadınca Yeniden Yazmak” atölyesi, 11 Ekim-15 Kasım arasında A&B Düşünce Atölyesinde düzenleniyor.

Etkinlik bülteninden

Travma; kayıp, afet, şiddet, yoksulluk, cinsel istismar gibi birçok zor olguyu içinde barındıran bir kavram. Yapılan çalışmalar travmadan etkilenen bireylerin bu zor süreçle başa çıkmada başarısız olduğu durumlarda; yaşamına devam etmekte güçlük yaşadığını, uyum güçlüğü çektiğini, kimi zaman öfkeli hırçın, kimi zaman edilgen ve sessiz, ama çoğunlukla tedirgin bir kişi hale geldiğini gösteriyor. Bu süreç aylar, yıllar boyunca, bazen bir yaşam boyu sürebiliyor. Kimi zaman, travmanın etkisiyle yaşanamamış çocukluk ve yetişkinlik, dünyaya ve insanlara güven kaybı gibi etkileriyle travma; Judith Herman’ın deyimiyle “sessizliğin güçsüzlük acısı” olarak kişinin yaşamına damgasını vuruyor.

Başta bireysel ve sosyal ilişki ağları, destek, dayanışma, ve psikiyatri uygulamalarının yanında, sanat ve çeşitli sanatsal yaklaşımlar, “travmaya uğramış sessiz bireyin” duygularını fark etmesi, bunları paylaşması, giderek konuşan ve travmasını dile döken bir özne haline gelmesi ve travmanın işlenip anlamlandırılmasının bir sonucu olarak bireyin normal yaşamına dönmesi açısından son derece önemli araçlar olarak gösteriliyor.

“Travmayı Kadınca Yeniden Yazmak” atölye çalışmasında, bireysel ya da toplumsal örselenmişliklerimiz göz önüne alınarak, neredeyse gündelik bir olgu haline gelen travmayı öncelikle ruhsal bir kavram olarak tanıyacağız. “Travma nedir, etkileri neler, hangi mekanizmalar işliyor, nasıl tedavi ediliyor?” gibi konular üzerinde duracağız. Travmanın bireyde yarattığı, kimi zaman öfke, yalıtılmışlık, suskunluk ya da utanç gibi duygularla kendini gösteren ve uzun yıllar süren etkileri hakkında bilgiler alacağız.

Ataerkil düzen içinde çoğunlukla bastırılması istenen, unutuluşa terk edilen, ancak kimi zaman tıpkı bir şimşek çakması gibi kendini anımsatan ve kişinin dünyayla ilişkilerini bozan; hapsolmuş kötü yaşantılarını yazı diline dönüştüren kadın yazarların edebi eserlerini ele alacağız. Bunun için travmanın dile dökülmesini iyileşme sürecinde kullanan ve bireysel örselenmişliklerini yazı diline aktaran kadın yazarlardan söz edeceğiz.

Atölyede Feride Çiçekoğlu, Sevim Burak, Claire Keegan, Sevgi Özdamar, Leyla Erbil, Sevgi Soysal, Svetlana Aleksiyeviç gibi birçok kadın yazarın eserlerindeki travmatik yaşantı öğelerini konuşacak; travmanın hikâye edilmesinin unsurlarını tartışacağız.

Altı hafta sürecek olan çalışmada kurgusal ya da gerçek, kadın olarak kendi başımıza gelen ya da başkasının yaşadığı, tanık olduğumuz örselenmişlikleri yazıya dökme çalışmaları yapacağız.

Travmayı konuşmanın, aktarmanın yarattığı sağaltımı yazı dili ile anlatmaya ve edebiyat aracılığıyla hep birlikte deneyimlemeye çalışacağız.

Altı hafta içerisinde misafir edeceğimiz ve travma, sanatla terapi, edebiyat alanlarında uzman konukların eşlik edeceği çalışmalarla; geçmişi onaran, şimdiyi değerli kılan ve geleceği güzelleştiren özgün bir atölye çalışmasını hayata geçirmeye çalışacağız.

Yürütücü:

Ayla Türksoy (Gazeteci, Editör. Biri öykü olmak üzere yayınlanmış iki kitabı var. Sağlık alanında çeşitli kitapların editörlüğünü yaptı. Çeşitli haber portallarında haberleri yayınlandı. Bianet’te dönem dönem sağlık alanında haber ve makale yazıyor.)

Danışmanlar:

* Münevver Hacıoğlu Yıldırım (Psikiyatr, Bakırköy ‘BARİLEM’ Travma Birimi Koordinatörü, İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu Dönem Yürütücüsü)

* Nevin Eracar (Psikolog, Psikodrama Eğitmeni. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Aura Psikoterapi Sanatla Tedavi ve Eğitim Merkezi kurucusu.)

Kimler başvurabilir:

Ruh sağlığı ve yazma çalışmalarına ilgi duyan tüm kadınlar.

(Kontenjan 10 kişidir. Kesin kayıtlar başvuru sırasına göre yapılacaktır)

Tarih / Saat:

11 Ekim – 15 Kasım (Her Perşembe)

18.00 – 20.30 saatleri arasında

Yer: Halaskargazi Cad. Çifkurt Apt. 226 / 12 Şişli / İstanbul

Ücret: 300 TL+KDV

Başvuru için: [email protected] adresine mail atabilir ya da

0553 913 17 16 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

edebiyathaber.net (12 Eylül 2018)

Yorum yapın