Trainspotting son 60 yılın en iyi İngiliz filmi seçildi

Mayıs 29, 2012

Trainspotting son 60 yılın en iyi İngiliz filmi seçildi

Danny Boyle’un Irvine Welsch’in aynı adlı romanından beyazperdeye aktardığı Trainspotting son 60 yılın En İyi İngiliz Filmi seçildi.

HMV adlı mağaza zincirinin düzenlediği ankette, Harry Potter serisinden iki film de İlk 10’da yer aldı.

Trainspotting hakkında:

Film Edinburgh’ da yaşayan bir grup eroin bağımlısı genç ve onların hayatlarından bir pasajı anlatır. Yazar Irvine Welsh’ unda filmde, uyuşturucu satıcısı olarak kısa bir rolü vardır.
Senaryo Walsh’ ın romanından John Hodge tarafından uyarlandı. Film konu olarak uyuşturucu ile alakası olmayan train spotting (demiryolları ve trenlerle alakalı özel ilgiye sahip insanlar) isimli hobiye bir gönderme yapmamaktadır. Filmin adı doğrudan orijinal kitaptaki bir olaya, Begbie ve Renton’ nın, Begbie’ nin yoksul babasına Leith Merkez tren istasyonunda rastlamalarına dayanmaktadır.
Film, İngiltere, Avustralya ve ABD gibi ülkelerde insanları uyuşturucuya özendirip özendirmediği konusunda tartışmalara yol açmıştır. Amerikalı senatör Bob Dole filmi daha önce hiç seyretmemiş olduğunu kabul etmesine rağmen, 1996 Amerikan başkanlık seçimi kampanyaları boyunca filmin ahlaki bozukluğunu ve uyuşturucu kullanımını yüceltiğini söyleyerek kötülemiştir. Tüm tartışmalara rağmen, film yaratıcılığı açısından övgüler almış ve aynı yıl içinde En İyi Senaryo Uyarlama dalında Akademi Ödüllerinde aday olarak gösterilmiştir. 1999 yılında film İngiltere’ de BFI poll’ da onuncu oldu ve 2004 yılında Total Film isimli dergi tarafından tüm zamanların en iyi dördüncü İngiliz filmi olarak gösterilmiştir.

edebiyathaber.net (29 Mayıs 2012)

Yorum yapın