Tiyatroculardan acil çağrı

Mayıs 4, 2020

Tiyatroculardan acil çağrı

Korona virüsü (Covid-19) salgını nedeniyle faaliyetlerine ara veren tiyatrolara destek sağlanması için imza kampanyası başlatıldı.

İmza kampanyasını başlatan tiyatro çalışanları, büyük maddi kayıp yaşayana tiyatroların faaliyetlerini sürdüremeyeceğini belirtti. İmza metninde şu ifadelere yer verildi:

“Birçok tiyatro salgının doğurduğu ekonomik krizi atlatamayacak ve tiyatro toplulukları dağılacak, tiyatro emekçileri yaşamsal darbeler yiyecek, salonlar kapanacak, tiyatro sanatı iflasa sürüklenecektir. Tiyatrolar kamuya aittir, kamusaldır. Kamusal tiyatroya ayrılması gereken devlet ödenekleri vardır, bu ödenekler haktır. Böyle bir felaket sürecinde ‘devlet ve yerel yönetim ödenekli tiyatrolar’ ve ‘kamusal tiyatrolar’ arasında ayrım yapılamaz. Kaynaklar paylaşılmalıdır.”

Tiyatroların vergiden muaf tutulması, mevcut vergi borçlarıyla ilgili düzenleme yapılması, elektrik, doğal gaz, su gibi faturalarının 2021 Ocak ayına kadar dondurulması, 2021 Ocak ayına kadar kamusal tiyatroların salon kiralarının devlet tarafından karşılanması, tiyatro sezonu başlayana kadar tüm tiyatro emekçilerine bireysel maddi desteklerle sağlanması, Kültür Bakanlığı tarafından “Özel Tiyatrolara Devlet Desteği” olarak tanımlanan yönetmelikte değişiklik yapılması talep edildi.

www.tiyatromuzyasasin.com/ sitesinde yer alan imza kampanyasına Sumru Yavrucuk, Haluk Bilginer, Ediz Hun, Rutkay Aziz, Zuhal Olcay, Ferhan Şensoy, Genco Erkal, Orhan Aydın, Tamer Levent, Yurdaer Okur, Şevket Çoruh ve Mert Fırat’ın aralarında olduğu yaklaşık 2 bin tiyatro emekçisi imza attı.

Kampanya sosyal medyada da yer aldı.

edebiyathaber.net (4 Mayıs 2020)

Yorum yapın