Tılsım: Büyüsü çizim ve hikâyesinde saklı… | Serkan Parlak

Haziran 4, 2020

Tılsım: Büyüsü çizim ve hikâyesinde saklı… | Serkan Parlak

Bugüne kadar on altı dilde yayımlanmış “Tılsım” serisinin yazar ve çizeri Kazu Kibuishi, Uçuş antolojisinin kurucusu ve editörüdür. Aynı zamanda bir köpekle bir çocuğun maceralarını konu alan internet çizgi roman serisi Copper’ın da yaratıcısıdır. Tılsım serisinin ilk kitabı Taş Muhafızı, 2009 yılında ALA(Amerikan Kütüphaneler Birliği) en iyi gençlik kitabı ödülünü aldı, genç yetişkinler için en iyi kitap listesine girdi. Children’s Choice Book Award (Çocukların Seçimi) yarışmasında finalist oldu. İkinci kitap Taşmuhafızı’nın Laneti ise New York Times çok satanlar listesine girdi. 

Kibuishi, yazmaya ve çizgi roman üretmeye başlamadan önce aksiyon filmleri yönetmeni olacağını düşünüyordu. Tılsım serisini yazarken Yıldız Savaşları üçlemesi ve Japon yönetmen Hayao Miyazaki’nin çalışmalarından ilham aldı.

Serinin başkahramanları Emily ve Navin kardeşler, bir trafik kazasında babalarını kaybeder. Anneleriyle birlikte yeni bir hayata başlamak için büyükbabalarından kalan eski eve taşınırlar.  Kasabadakilere göre tuhaf makinelerle uğraşan kaçık büyükbabanın gizemli evinde hayaletler vardır. Çocuklar evi temizlerken bir taraftan da etrafı merakla araştırmaya başlar. Emily, üzerinde büyükbabasının adı yazan kitaptan taşın gücü bölümünü okumaya başlar. Kitabı ittirince yayılan ışıkla birlikte ortaya bir kolye çıkar. Emily kolyeyi boynuna takar. Gece yattığında kolyeden ailesini koruması gerektiği bilgisi gelir. Aşağıdan sesler gelmeye başlayınca bodrum kata inerler. Birden ortaya çıkan vantuzlu yaratık Emily’nin annesi ve kardeşini yutar. Emily, kardeşi Navin’i kolyenin gücü sayesinde son anda kurtarır. Kolye,  büyükbabalarını mutlaka aramaları ve bulmaları gerektiğini söyler. Kaçırılan annelerini kurtarmak için harekete geçerler.   

Aksiyon dolu macera, yaratıcı karakter tasarımları, mükemmel çizimler, değişken renkler, sağlam kurgu ve tempolu olay örgüsü eşliğinde yolculuk başlar.

Tılsım’da yaratılan fantastik dünya çok etkileyici ve şaşırtıcı, zaman zaman Miyazaki’yi çağrıştırıyor. Merkezi karakterler çok iyi işlenmiş, yeri geldiğinde ortaya çıkan yeni yan karakterler de işlevsel. Hikâyeyi sürükleyen temel çatışma bildik, ancak ele alınış biçimi ve çizgilerle yorumu mükemmel. Hikâye görsel malzemeyle etkili biçimde zenginleştirilmiş, bazı kareler kartpostal yapılacak güzellikte serinin bir kahramanın da dediği gibi. Sıradan biçimde başlıyor her şey, ancak fantastik dünyaya hızla geçiş yapıyoruz. Tılsımın sözlük anlamı tabiatüstü işler yapabileceğine inanılan güç, büyülü şey demek. İyi kötü çatışmasında ve kahramanların yolculuğunda onları olağanüstü boyuta taşıyan şeylerden önceliklisi, kolyeden gelen güç.

Daha ilk kitapta merak öğesi çok güçlü, biter bitmez serinin yeni kitaplarını okuma isteği doğuruyor, adeta bağımlılık yaratıyor. Sadece genç yetişkin değil hemen her yaştan okura hitap eden nitelikli bir manga serisi Tılsım.

Kaynak: Tılsım, Kazu Kibuishi, Birinci Kitap Taşmuhafızı, Türkçeleştiren: Elif Yalçın DESEN 3. Baskı, Şubat 2016, 185 s.

Serkan Parlak – edebiyathaber.net (4 Haziran 2020)

Yorum yapın