THY, Buket Uzuner’in açtığı “alkol sansürü” davasını kaybetti

Şubat 22, 2013

THY, Buket Uzuner’in açtığı “alkol sansürü” davasını kaybetti

THY, Buket Uzuner’in açtığı sansür davasını kaybetti. Mahkeme edebiyatçının yazısının içkiyle alakalı bölümünü makaslayan havayolu şirketinin dergisi Skylife’ın o sayısının imha edilmesine karar verdi. Kararı Yargıtay da onadı.

THY’nin uçaklarda dağıttığı dergisi Skylife’ın Haziran 2009 sayısı için ‘Anadolu Yakasında Bir İstanbul Klasiği: Moda’ başlık bir yazı hazırlayan Buket Uzuner, dergiyi eline alındığında İBB’nin Moda iskelesindeki kafeye alkol yasağı koymasını eleştirdiği bölümünün yayımlanmadığını görerek dergiye e-posta attı ve “Neden yazımı sansürlediniz” sorusuna “Alkolle ilgili” yanıtını aldı. Bunun üzerine Buket Uzuner mahkemeye başvurdu.

THY avukatları, 1983’ten beri yayımlanan Skylife’ın politik tartışmalara girmediği, makalenin çıkartılan bölümünün ülke imajına zarar verebileceği iddiasıyla davanın reddini istedi. Eski Rum meyhanesi Koço restoranla ilgili bölümün de reklam gerekçesiyle çıkartıldığı savunuldu.

Mahkeme “FSEK uyarınca edebi eser mahiyetinde olduğu konusunda bir şüphe bulunmamaktadır” tespiti yaptı. Eser üzerinde her türlü tasarrufun yazara ait olduğunu ve izin alınması gerektiğini vurgulayan mahkeme davayı kabul etti. Kararda, “Davalı tarafın, davacıya ait eserden doğan manevi hakkının ihlaline yönelik tecavüzünün menine” denildi.

Sansürlü yazının bulunduğu Haziran 2009 sayısının toplatılarak imhasına, THY internet sitesinden çıkartılmasına, 2 bin lira manevi tazminat ile 3 bin lira avukatlık ücretinin tahsiline, yazının tamamının karar kesinleştikten sonraki 3 ay içinde Skylife’ta yayımlanmasına karar verdi. THY’nin temyiz istemi ve karar düzeltme başvurusu Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından reddedildi ve karar kesinleşti. Yazının tamamı icra yoluyla dergide yayımlanacak.

Sansürlenen bölüm:

“Bir Modalı olarak, İstanbul’un daima gurur duyduğum binlerce yıllık hoşgörü iklimine hiç ama hiç yakışmayacak biçimde, bu muhteşem iskeledeki kafede İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir yıldır alkollü içki yasağı uyguladığını üzülerek belirtmek isterim. Yemek içmekten söz edilince, Moda’yla adı özdeşleşen Koço Restoran’ı mutlaka anmak gerekir. Çünkü Koço’suz Moda eksik kalır…”

22 Şubat 2013

Yorum yapın