“Tepedeki Okul”: Robert Kolej’in üç yüzyıllık tarihi

Haziran 16, 2017

“Tepedeki Okul”: Robert Kolej’in üç yüzyıllık tarihi

Cem Akaş’ın hazırladığı “Tepedeki Okul – Robert Kolej’in Üç Yüzyıllık Tarihi” adlı kitap yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Tepedeki Okul’da, Robert Kolej’in kurumsal arşivinin yanı sıra Osmanlı Devleti, Türkiye Cumhuriyeti, Bulgaristan ve ABD arşivlerinden ve bireysel koleksiyonlardan yararlanıldı. Okulun ilk müdürlerinin varislerine de ulaşılarak hazırlanan kitap, 150 yıl öncesinin belgelerini ortaya çıkarıyor.

Kitap Remzi Kitabevi, Pandora ve pandora.com.tr üzerinden satışa sunuldu. Robert Kolej ve Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenci olarak 20 yıl geçiren Cem Akaş, dört öğrenciyle eğitime başlayan Robert Kolej’in bugünlere uzanan serüvenini, binin üzerinde fotoğraf ve belgeyle Türkiye’nin yakın tarihine farklı bir bakış katarak, okurlarına aktarıyor.

Siyaset tarihçileri, eğitim tarihçileri gibi uzmanların dışında tarihe meraklı genel okur kitlesinin de ilgileneceği bir içeriğe sahip olan Tepedeki Okul, Robert Kolej’in üç yüzyıla yayılmış tarihini daha önce yayımlanmamış belgelere ve ilk kez gün ışığına çıkan fotoğraflara dayanarak anlatıyor.

Tepedeki Okul’da, Robert Kolej’in kurumsal arşivinin yanı sıra Osmanlı Devleti, Türkiye Cumhuriyeti, Bulgaristan ve ABD arşivlerinden ve bireysel koleksiyonlardan yararlanıldı. Okulun ilk müdürlerinin varislerine ulaşılarak hazırlanan kitap, 150 yıl öncesine ait belgeleri de gün ışığına çıkarıyor.

Sadece bir okulun değil, aynı zamanda Türkiye tarihinin anlatıldığı “Tepedeki Okul”, Türkiye’nin Amerika’yla ve Avrupa’yla ilişkilerinin yanı sıra Türk siyasetinin şekillenmesi konusunda, günümüzde ancak tahmin yürütülen konulara somut belgelerle oldukça ilginç açılımlar getiriyor. Tepedeki Okul, Robert Kolej’in tarihe tanıklık etmesinin yanı sıra bizzat tarihin yapılmasına nasıl katkıda bulunduğunu araştırırken, 19., 20. ve 21. yüzyıllarda Türkiye’nin en iyi okullarının başında gelmesinin nedenlerini de gözler önüne seriyor.

1840’lardan bugüne seçilmiş fotoğraflarla benzersiz bir albüm olma özelliğine sahip olan kitap, aynı zamanda görsel bir şölen niteliği taşıyor.

Cem Akaş Hakkında

Cem Akaş, lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi’nden (Kimya Mühendisliği), yüksek lisans derecesini Columbia Üniversitesi New York’tan (Siyaset Bilimi), doktora derecesini de Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nden (Tarih) aldı. Cem Akaş, roman-öykü-deneme alanında yirmiyi aşkın kitabın yazarı olmanın yanında, Petrol Ofisi ve Fenerbahçe gibi köklü kurumların tarihçelerini de yayına hazırladı.

edebiyathaber.net (16 Haziran 2017)

Yorum yapın