Tayfa Film Günleri’nde “Doğa ve Hes’ler”

Mart 2, 2013

Tayfa Film Günleri’nde “Doğa ve Hes’ler”

Tayfa Film Günleri, Mart ayında, yok edilen doğa ve HES konulu filmlerle devam ediyor.

Bu filmlerde Hidroelektrik Santraller (HES) ve tüm neoliberal kuşatmalarla yok edilen ormanlar, kurutulan dereler ve bunun sonucunda değişen yaşam alanları perdeye yansıyor. Hayvanı, bitkisi ve insanıyla bütün yaşam biçimleri yok oluşa sürüklenirken; insanların HES’lere (ve diğer yıkımlara) karşı verdikleri mücadeleler de sürüyor.

Film programı çerçevesinde son birkaç yıl içerisinde yapılan filmler gösterilerek; süreci görünür kılmak, tartışmak ve süren mücadeleler üzerine bir tartışma ortamı sağlanacaktır.

Her Pazartesi 19:00’da başlayacak film gösterimlerinin ardından filmlerin yönetmenleriyle de söyleşiler gerçekleşecek. Tüm gösterimler ücretsizdir.

4 Mart Pzt. 19:00 – İşte Böyle (Yönetmen Osman Şişman’ın katılımıyla)
11 Mart Pzt. 19:00 – Sudaki Suretler (Yönetmen Erkal Tülek’in katılımıyla)
25 Mart Pzt. 19:00 – Yurt (Yönetmen Muzaffer Özdemir’in katılımıyla)

Mart Programı Ayrıntıları

4 Mart Pazartesi 19:00

İşte Böyle
Yönetmen: Özlem Sarıyıldız, Osman Şişman
2012, 46 dk.
Filmin ardından yönetmen Osman Şişman’la söyleşi…

“HES musibeti Erzurum Bağbaşı’nı da vurdu. Senelerdir süren hukuki ve fiziki mücadele, müteahhit firmanın baskısıyla yöre halkının aleyhinde seyrediyor. Köylülere verilen akla ziyan cezalardan biri, şubat ayında duruşması görülen 17 yaşındaki Leyla Yalçınkaya’nın tüm köyle konuşmaktan men edilmesi. İlk kez devlet şiddetine maruz kalan köylüler susuzluğa ve suskunluğa mahkûm edilse de gündelik hayat devam ediyor elbet.”

11 Mart Pazartesi 19:00

Sudaki Suretler
Yönetmen: Erkal Tülek
2011, 74 dk.
Filmin ardından yönetmen Erkal Tülek’le söyleşi…

“Bu belgesel, film ekibinin 12 bin km yol yapıp, nerede bir HES inşaatı ve direnen varsa oraya ulaştığı bir belgesel olma özelliği taşıyor. Artvin’den Muğla’ya, Kastamonu’dan Dersim’e dört bir yanda su başlarına taarruz almış yürümüş. Saldırı da, direniş de enikonu sert, belli ki daha da sertleşecek. Müphem bir sestir HES; karşısındaki ise inadına kararlı ve apaçık ortada. Memlekette keşfedilmemiş nice adsız canlılar var; onlarla konuşan, gezen, dinleyen ve taş atan bir belgesel olmaktı hedef.”

25 Mart Pazartesi

Yurt
Yönetmen: Muzaffer Özdemir
2011, 77 dk.
Filmin ardından yönetmen Muzaffer Özdemir’le söyleşi…

“Karamsar ve nevrotik mizaçlı bir mimar olan Doğan İstanbul yakınlarında arkadaşlarıyla kamp yaparken hastalanır. Danıştığı doktoru kendisine seyahat önerir. Sıla özlemiyle çocukluğunun geçtiği fakat uzun yıllardır göremediği memleketine tatile gider. Modern tekno-liberal zihniyet her yeri eşbiçimli hale dönüştürmüş, yeryüzüne yaptığı düşmanlıklar en ücra köşelere kadar sızmıştır. Doğan, zamanın bitip tükenmek bilmediği, dış dünyayı yalnızca kişiliğinin bir uzantısı gibi gördüğü sükûnet halindeki yurdunu boşuna arayacaktır.”

Adres:
Tayfa Kitapkafe
Selanik Cad. 82 / 32 K
ızılay/Ankara (Selanik ile Kızılırmak sokaklarının kesişiminde)

edebiyathaber.net (2 Mart 2013)

Yorum yapın