Tatile giderken tablet mi, e-kitap okuyucusu mu götürmeli?

Haziran 27, 2014

Tatile giderken tablet mi, e-kitap okuyucusu mu götürmeli?

ereader_2292926bMilliyet’ten Hanife Baş’ın haberi kitapseverleri yakından ilgilendiriyor. Tatile gidecek olanlar tablet mi, e-kitap okuyucusu mu ikilemini yaşıyor. Okuyucular uzun pil ömürleri ve güneş altında daha rahat okuma deneyimi sağlamalarıyla öne çıkıyor. Tabletler ise çok amaçlı kullanıma uygun.

İşte o haber:

‘Okuma alışkanlıklarını değiştirten elektronik kitap okuyucuları yazın da seyahatlerin vazgeçilmez cihazları. Çok okuyan bir toplum olmasak da e-kitap okuyucu sayısı sessizce yükselişini sürdürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre satın alınan e-kitap okuyucu sayısı artıyor.

E-kitap okuyucu fiyatlarının yüksekliği, e-kitap sayısının azlığı ve vergilerin yüksekliği getirilen en büyük eleştirilerden. Her şeye karşın e-kitaba erişim giderek artıyor. Diğer yandan tablet ve mobil telefonlar da kitap okumada rakipleri arasında. Peki, tatile giderken tablet mi, e-kitap okuyucusu mu götürmek gerekiyor?

Tek amaçlı kullanım
–  Elektronik kitaplar geleneksel kitaba göre okuma verimini arttıran hem de yayıncılık alanına fayda sağlayan özelliklere sahip. Bu cihazlar sayesinde onlarca hatta binlerce kitabı taşımanız gerekmiyor. Yeni geliştirilen e-mürekkep ekran teknolojisi de insan gözünü yormadan kitap okumayı mümkün kılıyor.
–  Gözümüz bir kitap sayfasına bakarken ne kadar yoruluyorsa, bu ekrana bakarken de o kadar yoruluyor. E-ink ekranlar, e-kitaba olan ilgiyi de artırdı. Işığı azaltıyor, normal kağıt ve mürekkebin verdiği kontrastı sağlyor. Gözleri daha az yoruyor.
–  E-kitap okuyucularının en popülerleri Amazon’un Kindle’ı, Kindle Paperwhite’ı ve Barnes & Noble’ın Nook’u. Türkiye’de e-kitapların fiyatları 180-900 TL arasında değişiyor. Tabletler, e-kitap okuyucularından daha pahalılar ama onları e-posta, internet, video, Oyun gibi amaçlarla da kullanmak mümkün.
–  Kitap okuma cihazları tek bir amaç için kullanılıyor. Ayrıca bazıları internete girme gibi ekstra özellikler sunsa da asıl amaçları okumaya yönelik. E-kitap okuyucuları kullanıcıları ek olarak kelime ve anlam arama gibi özellikler de sunuyor.

Pil ömrü çok uzun
–  Tabletlere göre daha hafif ve taşınmaları daha kolay. Tablet bilgisayarların küçük boyutluları olsa da genel olarak daha ağır cihazlar.
Kindle Fire gibi tabletler bir kitap okuyucuyla benzer boyuttalar ancak ekstra işlemci ve veri depolama gibi fonkisyonları nedeniyle ağırlıkları her zaman daha fazla.
–  Tabletlerle karşılaştırıldığında e-kitap okuyucularının en büyük avantajı pil ömürlerinin uzun olması. Saatler değil haftalardan bahsediyoruz.
Amazon ve Barnes and Noble, günde otuz dakikalılk okuma için okuyuculara iki aylık pil ömrü vaat ediyor. Her yeni modelde ise ekranlarında ciddi kalite ve netlik artışı da yaşanıyor.

Güneş altında okumak için… 
–  Eğer büyük ekranlı bir cep telefonunuz varsa bir tablete ihtiyacınız olmayabilir fakat bir e-kitap okuyucusu sizi mutlu eder. Özellikle tatilde doğrudan güneş ışığında okumak isterseniz e-kitap okuyucuları doğal ışıkta daha iyi okuma deneyimi sağlıyor. Ayrıca tatile giderken hızlıca valizinize ya da evrak çantanıza kırılma korkusu olmadan atabilirsiniz.
–  E-kitap okuyucularının dezavantajı ise tek renkli olmaları. Yavaş yenileme oranları ise internete girmede ve video izlemede onları elverişsiz kılıyor.
–  Kullanıcıların önce e-kitap okuyucusu ve tabletler arasındaki farkı anlayarak hangisine ihtiyaçları olduğuna karar vermeleri gerekiyor. Bazılarına basit, elektronik kitaplar ve dergilerin aktığı bir e-kitap okuyucusu yeterli olabilir. Bazıları da oyun oynama, video çekme, uygulamalar, e-posta ve diğer özellikleri bulunan tabletleri tercih edebilir.

Yeni bir ürün

Nokia’dan yeni Androidli model
Microsoft Cihazlar Grubu, uygun fiyat segmentindeki ürün portföyünü yeni akıllı telefon Nokia X2 ile genişletti. Nokia X2, 4.3 inç ekran, otomatik odaklı ve flaşlı 5 Megapiksel arka kamera gibi özellikler sunuyor.
X2, Android uygulamaları ve popüler Microsoft servislerini barındıran bir dünyaya giriş yapılmasını sağlıyor. Fastlane özelliği sayesinde kullanıcıların en sevdikleri uygulamalar arasında sorunsuzca geçiş yapmasına olanak tanıyor. Yeni Nokia X2, çift çekirdekli 1.2 Ghz Qualcomm Snapdragon işlemcisi ve 1 GB RAM’i sayesinde akıcı ve duyulara dayalı bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Nokia X2, parlak turuncu, siyah ve yeşil renklerde sunulurken kısa süre içinde parlak sarı, beyaz ve mat koyu gri seçenekleri de ürün gamına eklenecek.

Yeni bir app

Havayollarında uygulamayla uçtu
Monitise’ın, Pegasus Hava Yolları için geliştirdiği uygulama yenilenmesinin ardından ilk altı aylık sürede iPhone’larda 290 bin kez, Android cihazlarda ise 175 bin kez indirildi.
Pegasus Mobil, 2013’ün Aralık ayında Pegasus misafirlerinin kullanımına sunuldu. Mobil uygulamanın Android versiyonu ise 2014 yılının Ocak ayında erişime sunuldu. Uygulamaya her ay 5 bin yeni kullanıcı kaydolurken, uygulamanın aylık sayfa görüntüleme sayısı 1.7 milyona ulaştı.
Monitise MEA CEO’su Fatih İşbecer, “Pegasus’la birlikte müşteri etkileşimini mobilde bir üst seviyeye taşıdık, böylesine bir hizmet yaratmış olmaktan gurur duyuyoruz. Bu uygulama kolay kullanımlı bir mobil ürün ile neler başarılabileceğinin en net göstergesidir” dedi.

Yeni bir girişim

Lingualeo Türkçe arayüzle geldi
Online İngilizce eğitimi alanında faaliyet gösteren LinguaLeo, Türkçe arayüzüyle yayında. Rusyave Brezilya’nın ardından Türkiye, LinguaLeo için şirketin uluslararası büyüme stratejisi açısından kilit rol oynuyor. LinguaLeo’ya 30 Haziran’a kadar üye olan herkes 3 ay boyunca ücretsiz Gold üyelik ayrıcalığını yaşayacak ve bütün premium kurslardan ücretsiz faydalanabilecek.
Misyonlarının insanların yabancı diller üzerindeki hakimiyetlerini artırmak olduğunu söyleyen LinguaLeo COO’su Dmitry Stavisky, “Ülkenin sahip olduğu genç nüfus, dünya ekonomisine hızla entegre oluyor ve yenilikleri takip ediyor. Modern dünyada insanların vakitleri oldukça kısıtlı biz onlara vakit yaratıyoruz” dedi.’

27 Haziran 2014

Yorum yapın