Tatilde mutlaka okunacak kitaplardan: “Çelişki”

Haziran 9, 2017

Tatilde mutlaka okunacak kitaplardan: “Çelişki”

“Yaz tatilinde hangi kitapları okusam?” diye sorulur. İşte, bu yaz için sorunun yanıtlarından biri: “Çelişki
afişimsi (1)
Barış İnce’nin ilk romanı, tartışmalar ile insanın içinde bir yolculuk yaparken bir yandan da Ege kıyıları arasında görkemli bir geçit düzenliyor.  Okey oynayan amcalar, içki yarışındaki liseliler, aşklar ve kıyı şeridindeki İzmirli sakinler…  Kumsalın sıcağını hissederken, kış boyunca iş yaşamında fark etmediğimiz komik hallerimiz de yüzümüze vuruluyor.
90’ların sonunda yolunu kaybetmiş olan çift kişilikli genç karakter;  İzmir’in yazlıkçıları, Girit mübadilleri arasında kendiliğinden bir kaçak hayatı yaşamaya çalışıyor. Oysa kendisini takip eden kimse yok. Roman boyunca dostluk, sevgililik, bir yere ait olma çabası, milliyetçilik, gelmekte olan değişim, genç bir çocuğun komik serüveni ile beraber tartışılıyor. Kitapta mizah öğesi ve karakterin kendiyle alay etmesi yerinde kullanılmış. Bu da hem zor bir romanın rahat okunmasını sağlıyor hem de karakterle özdeşlik kurmayı kolaylaştırıyor.
İyi bir yol arkadaşı yoksa, seçim otobüslerinin masum duyguları solladığı yollarda, kavurucu Akdeniz güneşi altında kaçak bir hayat ne kadar sürdürülebilir ki? Çelişki, son yılların cesur kalemi Barış İnce’den zülfüyâre dokunan bir roman.
edebiyathaber.net (9 Haziran 2017)

Yorum yapın