Tarık Ali: “Pes etmeyin”

Haziran 19, 2013

Tarık Ali: “Pes etmeyin”

Aktivist yazar Tarık Ali, Gezi direnişçilerine “Pes etmeyin” dedi. Tarık Ali’nin Birgün gazetesinde Burcu Çiçek Şahinli’nin çevirisiyle yayımlanan mesajı:

“Genç–yaşlı sevgili dostlar,

Mücadelemizi Türkiye dışından ve benim gibi birkaç gündür Ankara’dan izleyen bizlerin gözünde siz yeniden tüm Avrupa kıtasına umut verdiniz. Çok ama çok mühim bir şey yapıyorsunuz. Zira genç Türkiyelilerin de otoriter demokratik hükümetlerin baskılarına Yunanistan, İspanyol, Portekiz, İtalyan halkları kadar, herkes kadar direnebilecek yetide olduğunuzu gösterdiniz. Gösterdiğiniz bu cesaret, Türkiye siyasetini de dönüştürdü. Değişimler önümüzdeki birkaç yıl boyunca fark edilmeyebilir fakat neslinizin sokaklara çıkarak otoriter hükümet politikalarına göz yumulmayacağını göstermiş olması herkes için önem taşımaktadır. Pes etmeyin.

Belki pek rağbet edilmeyecek fakat dile getirmeyi gerekli gördüğüm bir noktayı daha belirtmek istiyorum. Bazen halk hareketlerinin coşkusu içinde, düşmanın sizi yenmesine engel olmak amacıyla ne zaman geçici bir mevzilere çekilme çağrısı yapılması gerektiğini anlamak zor olabilir. Geçici kelimesinin altını çiziyorum. Eğer hareket sönmeye başlıyor, giderek daha az insan sokağa çıkıyorsa kanımca bu, kimileri tarafından mağlubiyet olarak görülebilir. Fakat inisiyatif alıp şu veya bu sebepten ötürü işgalin tonunu yumuşatarak dahi hâlâ orada olduğunuzu gösterebilirsiniz. Gezi Parkı olayları sonrasında kurulan dayanışmayı devam ettirmek için ülkenin dört bir yanında düzenli olarak ayda bir yahut iki kere toplantılar yapmaya başlamanın vaktinin geldiğine karar verirseniz, bu da geçmiş mücadelelerden alınacak çok ama çok mühim bir derstir.

Düşmanlarımız bizi bölmeye, kırmaya uğraşır; içimize ajan-provokatör yollayarak bizi rahatsız etmeye çalışır. Amaç, birliğimizi kırmaktır. Dolayısıyla ne yapılması gerektiğine dair alınacak karara hepimizin uyması gereklidir. Kararda ne kadar insan mutabık olursa o kadar iyidir. Bunları yapmak zor da olsa yapmak gerekebilir. Bu durumun da farkında olmalısınız”.

19 Haziran 2013

Yorum yapın