Tanşıl Kılıç’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Mayıs 1, 2019

Tanşıl Kılıç’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Fotoğraf: Çağlar Sidar

1)Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çocuklar mutlu olsun diye yazıyorum. Hayal kursunlar diye, merak etsinler diye. Sartre’ın dediği gibi, her insanın bir doğal yeri var, çocukluk çağı belirliyor bu yeri, inanıyorum. Mutlu, neşeli, keyifli, sevilen, önemsenen ve çok okuyup çok hayal kuran çocuklar Dünya’yı değiştirecek. 

2)Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

İlk kitabım hangisiydi hatırlamıyorum. Bende iz bırakan çok kitap oldu. Jules Verne’in tüm kitapları, Mercan Adası, Çizmelerim Keçeden, Sineklerin Tanrısı, Yılanı Öldürseler, Demiryolu Çocukları, Pal Sokağı Çocukları ve Parbat Dağının Esrarı aklıma ilk gelenler. Bu kitaplarımı hala saklıyorum. Oğlum birkaç yıl sonra bunları okuyacak ve onları konuşacağız beraber, beni en çok heyecanlandıran hayallerimden biri bu.

3)Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Rafik Schami’nin Gece Masalcısı kitabı.

4)Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Oğlum 5 yaşında ve kitap delisi. Sayesinde her gün çocuk kitapları okuyorum. Bu aralar okurken en eğlendiğimiz kitap Öğretmenim Bir Canavar. Önyargıların nasıl yanlış numaralı bir gözlük takmak gibi olduğunu gösteren bir hikâye. Meraklı Bahçe ise benim favorim. Bir çocuğun bile büyük değişiklikler yaratabileceğini, özenle, sevgiyle davranmanın, merakın ve azmin hayatımızı bahçeye dönüştürebileceğinin hikayesi. Oğlum İş Bankası Yayınları’nın kitaplarını da çok seviyor. Çağlar serisi şu an favorisi. Çağlar’ın yaşadıkları üzerinden biz de duygularımızı, düşüncelerimizi konuşuyoruz. Bir de benim çocukluk yıllarımın çizgi filmi Barbapapa (Tontonlar) ailesinin hikâye kitapları yaşadığımız ülkede çok popüler. Uyumadan önce benim için biraz nostalji, oğlum içinse neşeli maceralar demek. Umarım ülkemizde de yayımlanır.

edebiyathaber.net (1 Mayıs 2019)

Yorum yapın