Tahmin edin Trainspotting kaç yaşında?

Ağustos 23, 2018

Tahmin edin Trainspotting kaç yaşında?

 

İskoç yazar Irvine Welsh’in ilk romanı ‘Trainspotting’ 25 yaşını kutluyor.

1996’da Danny Boyle tarafından sinemaya uyarlanan filmin ardından kült olarak anılan roman, buhranlı dönemlerde ortaya çıkan diğer eserler gibi İskoçya’ya hakim olan umutsuzluğu ve bunun yansımalarını altını çizerek ve cesurca anlatıyor.

enton, Sick Boy, Spud ve Begbie adlı dört bağımlı arkadaşın çıkmazları üzerinden ilerleyen ‘Trainspotting’in 25. yılı vesilesiyle Miami’de yaşayan Welsh, İngiliz basınına bir dizi röportaj verdi. Guardian’ın sorularını yanıtlayan Welsh kitabını şöyle tanımlıyordu: İçinde bulunduğum ve çöküşünü gözlerimle gördüğüm dünyayı anlatmak için aslında bu kitabı yazmaya karar verdim. İşsiz güçsüz kaldım, uyuşturucu kullandım ve gençliğimde AIDS’ten ölenlere tanıklık ettim. Ama o günlerde bu romanı yazarken hem kültürel hem de ticari açıdan bir fenomen olacağı hiç ama hiç aklıma gelmemişti.

 

1 milyonluk satış rakamı

Irvine Welsh’in romanı sadece ülkesi Britanya’da bugüne dek 1 milyonluk satış rakamına ulaştı. Tüm dünyada 30 dile çevrilen kitabın sinema uyarlaması ise 1996 yılında vizyona girdiği hafta 71 milyon 558 binlik gişe hasılatına ulaştı.

Kaynak: Milliyet

Yorum yapın