T. S. Eliot’ın yaşamöyküsü ilk kez Türkçede

Şubat 24, 2017

T. S. Eliot’ın yaşamöyküsü ilk kez Türkçede

sairin yasamoykusuJohn Worthen’in “Bir Şairin Yaşamöyküsü: T. S. Eliot” adlı kitabı, Zeynep Anlı’nın çevirisiyle Türkçede ilk kez İthaki Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Ne tuhaftır ki, Eliot yaşamının hiçbir döneminde biyografisi yazılsın istemedi. 1938’de muhtemel edebi vasisine, “saklanabilecek her şeyi saklamasını” ve “hakkında yapılacak tüm kitap girişimlerini vazgeçirmesini” söylemişti. Ancak o da en az diğer meslektaşları kadar başına bunun geleceğini biliyordu. Çünkü çok az sayıda yirminci yüzyıl şairinin biyografisi Eliot’ınki kadar ilginç bulunmuştur.

Şiirinin başarısı bir anlamda da çalkantılı yaşamöyküsünden gelir. Şiiri, zaman zaman şiddetli, zengin, garip, sevimsiz ve ahlakdışı seslerin duyulmasını talep eder.

Yazdığı eleştirel biyografilerle tanınan John Worthen, ünlü şair T. S. Eliot’ın yaşamöyküsünü kaleme aldı. Böylece ilk kez şairin biyografisi dilimize kazandırılmış oldu.

John Worthen kimdir?

University of Nottingham’da Emeritus Profesör olarak akademik hayatını sürdüren John Worthen, yazdığı eleştirel biyografilerle tanınır. D. H. Lawrence: The Life of an Outsider, Life of William Wordsworth, Robert Schumann: Life and Death of a Musician yazdığı önemli biyografilerden bazılarıdır.

edebiyathaber.net (24 Şubat 2017)

Yorum yapın