“S@V@ŞT@ – Beşinci Cephenin Yükselişi” yayımlandı

Haziran 1, 2016

“S@V@ŞT@ – Beşinci Cephenin Yükselişi” yayımlandı

savasta-kitabi-shane-harris-Front-1-asShane Harris’in “S@V@ŞT@ – Beşinci Cephenin Yükselişi” adlı kitabı Timur Demirtaş çevirisiyle İyidüşün Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İyidüşün Yayınları, son dönemde özellikle Edward Snowden vakasından sonra tüm dünyada yoğun biçimde tartışılmaya başlayan siber güvenlik/savaş ve bireysel özgürlükler meselesini tarihsel bir perspektife oturtan “S@v@şt@: Beşinci Cephenin Yükselişi” kitabını yayınladı.

2003’te başlayan Amerikan’ın Irak işgalinden itibaren, devletler arası savaşların yürütüldüğü dört cepheye (kara, hava, deniz ve uzay) beşinci bir cephenin, siber uzayın eklendiği savıyla açılan kitapta Shane Harris, konunun uzmanı çok sayıda profesyonelle yaptığı görüşmeleri sıradan bir okuyucunun da anlayabileceği bir üslupla analiz ediyor ve konvansiyonel savaş yöntemlerinde, özellikle Amerikan hükümetinin özel güvenlik şirketleriyle yürüttüğü işbirliğinin bu yeni cephede de hız kesmeden ilerlediğini gösteriyor. Bununla birlikte, hükümetlerin ulusal güvenliği bahane ederek kişisel özgürlükleri nasıl askıya aldıkları da kitabın ana eksenlerinden birini oluşturuyor.

Harris’in bu kitabı yazmaktaki amacını Eisenhower’dan alıntıladığı şu sözler gayet açık biçimde özetliyor: “Hiçbir şeyi doğal hakkımız olarak görmemeliyiz. Savunma dünyasının dev endüstriyel ve askeri yapısını sahip olduğumuz barışçıl yöntem ve amaçlarla uyumlu bir şekilde hareket etmeye zorlayacak tek şey vatandaşlarımızın uyanık ve bilgili olmasıdır; güvenlik ve özgürlük ancak bu sayede birlikte gelişebilir.”

Hâlihazırda The Daily Beast gazetesinde ulusal güvenlik, istihbarat ve siber güvenlik konularında yazan Harris, gazeteciliğe 1999’da Washington’da Governing dergisinde araştırmacı ve yazar olarak başladı, daha sonra Government Executive dergisinde teknoloji editörü ve kadrolu muhabir oldu. 2005’ten 2010’a kadar National Journal dergisinde kadrolu muhabir olarak istihbarat ve güvenlik konuları hakkında yazdı. 2010 yılında yazdığı The Watchers kitabı, New York Public Library’s Helen Bernstein kitap ödülünü kazandı ve Economist dergisi kitabı 2010 yılının en iyi kitaplarından biri olarak gösterdi.

edebiyathaber.net (1 Haziran 2016)

Yorum yapın