Susanna Tamaro’ya Strega Ödülü

Nisan 8, 2016

Susanna Tamaro’ya Strega Ödülü

susanna_tamaro_Premio Stregaİtalya’nın saygın edebiyat ödüllerinden Strega Ödülü’ne, çocuk kitapları kategorisinde “Atla, Bart!”la Susanna Tamaro değer görüldü.

Tanıtım bülteninden

Yüreğinin Götürdüğü Yere Git adlı romanıyla büyük başarı kazanan İtalyan yazar Susanna Tamaro’nun çocuklar için kaleme aldığı, Can Çocuk Yayınları’ndan çıkan son kitabı Atla, Bart!, İtalya’nın önemli edebiyat ödüllerinden Strega Ödülü’ne layık görüldü. Eren Cendey’in Türkçe’ye kazandırdığı, Sedat Girgin’in resimlediği kitap, teknolojinin hayatımıza girmesiyle yitirilen değerleri konu alıyor.

Susanna Tamaro, Can Yayınları’nın 1995 yılında yayımladığı Yüreğinin Götürdüğü Yere Git adlı romanıyla edebiyat dünyasında uluslararası çapta üne kavuşmuştu. Yirmi yılı aşkın süredir yetişkinler ve çocuklar için kitaplar kaleme alan Tamaro, Can Çocuk Yayınları’ndan çıkan son kitabı Atla, Bart! ile çocuk kitapları kategorisinde İtalya’nın en saygın ödüllerinden Strega Ödülü’ne (Premio Strega) değer görüldü. Hemen her kitabında karşımıza çıkan modern dünya eleştirisine bu kitabında da yer veren Susanna Tamaro’nun, teknolojinin hayatımızdaki çarpık rolüyle ilgili bu esprili ve enfes hikâyesini Eren Cendey Türkçe’ye kazandırdı, Sedat Girgin resimledi. Atla, Bart!, 9 yaş ve üstü tüm çocuklar için Can Çocuk Yayınları’ndan çıkıyor.

Atla, Bart!’ın kahramanı, Bart adında 10 yaşında, olağanüstü akıllı bir çocuk. Sabah kalktığından akşam uykuya daldığı vakte kadar her ânı planlı ve programlı. Anne ve babası işleri nedeniyle sürekli seyahat ettiğinden, Bart’ın iyi geceler öpücüğünü ancak telefon ve tablet ekranlarından gönderebiliyorlar. Hiçbir eksiği yokmuş gibi görünen Bart, kendisini mutsuz ve yapayalnız hissediyor. Bart’ın hayatı, parkta karşısına çıkan Zoe adında bir tavukla tanışmasıyla tamamen değişiyor. İki arkadaşın inanılmaz maceraları, eski ve gizemli bir kitabın sayfalarının içine atlayıp, bilmedikleri bir dünyaya geçiş yaptıklarında başlıyor…

Her yıl, İtalya’da yayımlanmış bir kitaba verilen Strega Ödülü’nün organizasyonu 1983’ten bu yana Bellonci Vakfı tarafından yürütülüyor. İlk Strega Ödülü, 1947 yılında, Tempo di uccidere adlı yapıtıyla Ennio Flaiano’ya verildi. Ödülü kazananlar arasında, İtalyan edebiyatının önde gelen isimleri yer alıyor. Bu yazarlardan, eserleri Türkçe’ye de çevrilenlerden bazıları: Cesare Pavese (1950), Alberto Moravia (1952), Giorgio Bassani (1956), Elsa Morante (1957), Dino Buzzati (1958), Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1959), Natalia Ginzburg (1963), Primo Levi (1979) ve Umberto Eco (1981).

SUSANNA TAMARO

1957 yılında kentsoylu bir ailenin kızı olarak Trieste’de doğdu. Güç bir çocukluk dönemi geçirdi. 1976’da, on sekiz yaşındayken Friuli’de tanık olduğu deprem ve yirmi beş yaşındayken geçirdiği ölümcül hastalık, Tamaro’da derin izler bıraktı. Yazmaya yirmi yedi yaşında başlayan Tamaro’nun edebiyat dünyasında tanındığı ilk yapıtı, Tek Ses İçin adlı öykü kitabıydı. İlk kez 1994’te yayımlanan Yüreğinin Götürdüğü Yere Git adlı romanı ise aylarca liste başı oldu, birçok dile çevrildi, yazarı büyük üne kavuşturdu ve 1995’te beyazperdeye uyarlandı. Tamaro, Aklı Bir Karış Havada ve Anima Mundi adlı romanları ve Yanıtla Beni, Rüzgâr Ne Diyor adlı öykü kitaplarının ardından, 2005’te Her Sözcük Bir Tohumdur adlı deneme kitabını yayımladı. 2006’da Yüreğinin Götürdüğü Yere Git’in devamı niteliğindeki Yüreğimin Sesini Dinle, 2011’de Sonsuza Kadar ve Var Olan Ada, yayımlandı. Yazar, çok sevdiği kedileri ve köpeğiyle birlikte Orvieto yakınlarındaki evinde yaşıyor.

Yazarın Atla, Bart!, Tombul Yürek, Tobia ve Melek, Büyülü Çember, Kitaplardan Korkan Çocuk adlı kitapları Can Çocuk Yayınları’ndan çıktı.

Yanıtla Beni, Aklı Bir Karış Havada, Daha Çok Ateş Daha Çok Rüzgâr, Rüzgâr Ne Diyor, Yüreğimin Sesini Dinle, Her Sözcük Bir Tohumdur, Luisito, Sonsuza Kadar, Sessizlik Bir Erdemdir, Var Olan Ada, Her Melek Korkunçtur, Yüreğinin Götürdüğü Yere Git, Kökler, Yollar ve Yitik Benler, Tek Ses İçin, Anima Mundi, Eve Doğru adlı kitapları Can Yayınları’ndan çıktı.

edebiyathaber.net (8 Nisan 2016)

Yorum yapın