Susanna Tamaro’dan genç okurlar için çağdaş bir masal

Ekim 11, 2019

Susanna Tamaro’dan genç okurlar için çağdaş bir masal

Susanna Tamaro’nun Kaplan ve Cambaz adlı kitabı, 13 ve üzeri yaş grubu için Eren Cendey çevirisiyle Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yüreğinin Götürdüğü Yere Git ile büyük bir başarı yakalayan, çocuklar için yazdığı hikâyelerle de çok sevilen Susanna Tamaro’nun genç okurlar için kaleme aldığı Kaplan ve Cambaz merak, dindirilemeyen öğrenme arzusu ve özgürlüğe dair, her yaştan okura hitap eden çağdaş bir masal.

Küçük Kaplan diğerlerine hiç benzemez: Meraklıdır, benzerlerinin hemen kabul ettiği şeyleri derinden sorgular. Gözlerini açar ve ışığın mucizesini keşfeder, kulaklarını diker ve Tayga’nın geniş ses yelpazesiyle tanışır. Kaplanlara özgü gücünü kazandığında, başka hayvanları avlayarak karnını doyurur. Fakat bunu yaparken bazı kuşkuları olur. Zamanı geldiğinde annesinden ayrılır, yalnız başına yola koyulur ve hatta hiçbir kaplanın yapmayacağını yaparak Tayga sınırlarının dışına çıkar.

Dizginleyemediği merakı, uzak durması gerektiğini bildiği insanla karşılaşmasına neden olur. O, insanı yakından tanımak ister. Küçük Kaplan tedirgin edici, değişken, sevilmeye değer ama aynı zamanda uzak durulması gereken insanla yakın ilişki kurar. Ve hayatı bir daha asla eskisi gibi olmaz.

Eren Cendey’in Türkçeye kazandırdığı “Kaplan ve Cambaz” 13 yaş ve üzeri tüm okurlar için Can Çocuk Yayınları raflarında!

***

Tüylerine konan kar tanelerinin yok oluşunda da aynı şaşkınlığını hissetmiyor muydu?

Bir an için gözlerinin önünde mutlak mükemmellik duruyordu.

Havadayken minicik bir nokta olan kar tanesi, pençesine konduğunda minicik ve mükemmel bir yıldıza dönüşüyor ama

bu göz açıp kapayana kadar yok oluyordu.

Peki ne oluyordu? Bu geçiciliğin ardına gizlenen gizem neydi?

Susanna Tamaro

1957’de İtalya’nın Trieste kentinde doğdu. Sinema yönetmenliği eğitimi aldı ve televizyon için doğa belgeselleri çekti. Büyükler için yazdığı Yüreğinin Götürdüğü Yere Git kitabının büyük başarısından sonra o da yüreğinin sesini dinledi ve bir dağ şehrine yerleşti. Şu anda atlar, kuşlar, keçiler, kurbağalar, sincaplar ve elbette kedi ve köpekleriyle birlikte dağdaki çiftliğinde yaşıyor ve yazmaya devam ediyor. Özellikle doğanın korunması ve çocukların temiz, yeşil ve dürüst bir dünyada yaşayabilmelerini de amaçlayarak birçok çocuk kitabı yazdı. Susanna Tamaro aynı zamanda bir karate öğretmeni ve ustası.

edebiyathaber.net (11 Ekim 2019)

Yorum yapın