Stuart Dybek’ten bir kent masalı

Nisan 16, 2018

Stuart Dybek’ten bir kent masalı

Amerikalı yazar Stuart Dybek ilk kez Türkçe’de. Ünlü yazarın Chicago Kıyıları isimli romanı geçtiğimiz günlerde Yüz Kitap tarafından yayımlandı. 

Tanıtım bülteninden:

Amerikalı yazar Stuart Dybek’in öykülerinde Güney Chicago’daki etnik mozaiği oluşturan insanların hayatı hayaller, mitler, sesler ve kokularla harmanlanmış bir kent şiirine dönüşüyor.Bu öyküler gerçekle fantastiği, etnik adetler ile Katolik ritüellerini iç içe geçirerek kentin hafızasını lirik bir dille kayda alıyor.

Çoğu öykü, gündüzün dünyeviliğinin yerini yeraltındaki duygulara bıraktığı, hayatın sıradanlığının sanrılı bir büyüleyicilik kazandığı alacakaranlık zamanında geçiyor.

Bir conga davulcusu ölmüş sevgilisinin hayalinin peşinden metronun derinliklerine sürreal bir yolculuk yapar. Alkolik bir kasap kendini ölü bir kızla buzluğa kilitlenmiş bulur. Uyurgezerler mahallenin lokantasına dadanır. Belediye tarafından kentsel dönüşüm bölgesi ilan edilen mahallede binalar yıkılır, caddeler otobana dönüştürülürken mahalledeki işsiz gençler kaybettikleri geçmişi sokaklarda arar dururlar.Yukarı kattan süzülen Chopin ezgileri, bir çocukla yersiz yurtsuz dedesini müziğin hüznü etrafında bir araya getirir. Bütün öykülerde, dışarıda kalanları, uyumsuzları, eksantrikleri, hayalperestleri birbirine ortak bir kayıp ve özlem duygusu bağlar.

“… arayıp hep istediğim bir şeyi kayıp diye bildirmenin işe yarayıp yaramayacağını merak ettiğimi hatırlıyorum. Zira o zamanlar bana şöyle geliyordu: İnsanın hep istediği ama hiç sahip olmadığı bir şey yine de onundu…”

“Stuart Dybek’in kurgusal dünyası hem sıradan hem de büyüleyici bir yer.” The New York Times

“Chicago Kıyıları o kadar güzel bir kitap ki, aslına bakarsanız yazar olmak isteme sebebim de bu kitaptaki ‘Sıcak Buz’ adlı öyküdür. … Stuart Dybek Amerika’daki en şiirsel yazarlardan biri.” George Saunders

Stuart Dybek kimdir:

Stuart Dybek doğma büyüme Chicago’lu. Öykü ve şiirleri The Atlantic Monthly, The Iowa Review, The New Yorker, Harpers, Tin House, Triquarterly, Doubletake, Antaeus ve Ploughshares de dahil pek çok dergide yayımlandı. Whiting Yazarlar Ödülü, PEN/Bernard Malamud Ödülü ve Lannan Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Chicago Kıyıları’ndaki öykülerden üçü –1985’te (birincilik ödülü kazanan) “Sıcak Buz”, 1986’da “Pet Marka Süt” ve 1987’de “Felaket Bölgesi”– O. Henry ödülüöykü antolojilerinde yer aldı. Yazarın ayrıca I Sailed with Magellan (2003), Childhood and Other Neighborhoods (1980), Ecstatic Cahoots (2013) ve Paper Lantern (2014) adlı dört öykü kitabıyla Brass Knuckles (1979) ve Streets in Their Own Ink (2004) adlı iki şiir kitabı da var. Otuz yıldan uzun süre Western Michigan Üniversitesi’nde İngilizce profesörlüğü yapan Dybekşu anda Northwestern Üniversitesi’nde konuk yazar olarak ders veriyor.

edebiyathaber.net (16 Nisan 2018)

Yorum yapın