“Sözcüklerin Nesnelere Dönüştüğü Yer:Masumiyet Müzesi” yayımlandı

Eylül 18, 2015

“Sözcüklerin Nesnelere Dönüştüğü Yer:Masumiyet Müzesi” yayımlandı

masumiyetSelmin Kuş’un “Sözcüklerin Nesnelere Dönüştüğü Yer:Masumiyet Müzesi” adlı kitabı Libra Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım metninden:

“Bu kitap, Masumiyet Müzesi’ni okumuş ve Masumiyet Müzesi’nin açılışını dört gözle beklemiş “müzegezer okurlar” için bir nevi kılavuz niteliğinde. Ayrıca, Masumiyet Müzesi henüz açılmadan tamamlanmış, Masumiyet Müzesi üzerine yapılan ilk kapsamlı çalışma oluyor.

Türü ne olursa olsun yazılan her kitap, yazarın düşlerinin ve düşüncelerinin sözcüklerle ifade edilip ciltlenerek saklandığı bir çeşit müzedir. Müzenin, toplayıp biriktirme, saklama, koruma ve yıllar sonrasına aktarma işlevlerini, edebiyat da farklı araçlarla yerine getirir. Sözcükler edebiyatın, nesneler ve şeyler ise müzeciliğin temel unsurlarıdır. Zamanın karşı konulamaz geçiciliğine, belleğin ölümle sonlanan varlığına karşın insanlığın her türlü üretimini sağlama almak için keşfettiği ve başvurduğu en yaygın yollardan ikisidir, Edebiyat ve Müze. Orhan Pamuk da Masumiyet Müzesi’nde tarihe not düşmenin, zamanın geçiciliğine direnmenin en etkili yolları olan edebiyat ve müzeyi bir edebî yapıtın içinde bir araya getirmiştir. Sözcüklerin Nesnelere Dönüştüğü Yer: Masumiyet Müzesi kurmaca bir dünyayı gerçekliğe taşıma iddiasıyla yola çıkan ve bunu gerçekleştiren bir romanı anlayıp yorumlamak üzere yola çıkmış, Masumiyet Müzesi’ne edebiyatın ve müzenin içinden bakıp onu edebiyat ve müzenin dünyadaki ve Türkiye’deki gelişim sürecinde bir yerlere konumlandırmaya çalışan bir çalışmadır.”

edebiyathaber.net (18 Eylül 2015)

 

Yorum yapın