Sovyetler Birliği sinemasının klasikleşmiş yedi siyah-beyaz filmi

Kasım 14, 2017

Sovyetler Birliği sinemasının klasikleşmiş yedi siyah-beyaz filmi

Pera Film, Bolşevik Devrimi’nin Yüzüncü Yıldönümü’nde Kızıl Devrim: Sovyet Cevherleri başlıklı özel bir film programı sunuyor. Program, Sovyetler Birliği sinemasının klasikleşmiş yedi siyah-beyaz filmini bir araya getirirken, ilk dönemin dramları, komedileri ve melodramlarından avangard döneme kadar uzanan geniş bir seçkiyi 30 Kasım’a kadar ücretsiz olarak izleyiciyle buluşturuyor.

Rus sinemasının Eisenstein kadar bilinmeyen ama bir o kadar önemli yönetmenlerini bir araya getiren programda Lev Kuleshov, Yakov Protazanov, Dziga Vertov, Grigori Kozintsev, Leonid Trauberg ve Aleksandr Medvedkin’in imzasını taşıyan çarpıcı ve önemli filmler izleyicilerle buluşuyor.

Program kapsamında gösterilen Mr. West’in Bolşevik Diyarındaki İnanılmaz Maceraları (The Extraordinary Adventures of Mr. West in the Land of the Bolsheviks, 1924), YMCA’nın başkanı West’in SSCB’ye ziyaretini konu alıyor. Sovyet Rusyası ile ilgili önyargılarla dalga geçen satirik komedi türündeki filmin yönetmen koltuğunda Lev Kuleshov oturuyor. Yakov Protazanov’un çektiği Torzhoklu Terzi (The Tailor From Torzhok, 1925), büyük ikramiyenin çıktığı kayıp bir piyango biletiyle bir köy terzisinin aile sorunları etrafında dönüyor. Sovyetler Birliği’ndeki yaşamdan bir günü belgeleyen Kameralı Adam (Man with a Movie Camera, 1929), Dziga Vertov imzası taşıyor. Film, 1929’daki gibi bir hızlı değişim döneminde şehir ve şehir yaşamının eleştirisini beyaz perdeye taşıyor.

Yönetmen Aleksandr Dovzhenko’nun en ünlü filmi olan Dünya (Earth, 1930), kuşakların hikâyesine, ölüme ve biçim değiştirmeye odaklanıyor. Ölümü değişim sürecinin bir parçası olarak gören film, yaşamın sonlanmasına ruhani bir vizyon yüklüyor. Yılın büyük bir bölümünde dış dünyayla ilişkisi kar yüzünden kesilen bir Kafkas köyündeki zor yaşamı gözler önüne seren Svanetia’ya Tuz (Salt for Svanetia, 1930), yönetmen Mikhail Kalatozov’un ilk filmini oluşturuyor. İlk sesli Sovyet filmlerinden biri olan Yalnız (Alone), Sibirya’ya gitmek üzere çıktığı yolda, kızak sürücüsü tarafından karla kaplı düzlükte terk edilen ve ölümle burun buruna gelen öğretmen Yelena’nın gerçek hikâyesine dayanıyor. Filmin yönetmen koltuğunu Grigori Kozintsev, Leonid Trauberg isimleri paylaşıyor. Aleksandr Medvedkin’in gerçeküstü sessiz komedisi Mutluluk (Happines, 1935) Khmyr adlı bir köylüyle karısı Anna’nın, mutluluğun anlamını keşfetmeye çalışmalarını konu ediniyor.

Pera Film’in Kızıl Devrim: Sovyet Cevherleri film programı, 7-30 Kasım tarihleri arasında ücretsiz izlenebilir.

Gösterim programı

19 Kasım / Pazar

13:00 Svanetia’ya Tuz | Salt for Svanetia (60’)

21 Kasım / Salı

19:00 Torzhoklu Terzi | The Tailor From Torzhok (60’)

22 Kasım / Çarşamba

17:00 Mutluluk | Happiness (95’)

24 Kasım / Cuma

17:00 Yalnız | Alone (90’)

19:00 Kameralı Adam | Man with a Movie Camera (68’)

28 Kasım / Salı

15:00 Mr. West’in Bolşevik Diyarındaki İnanılmaz Maceraları (60’)

The Extraordinary Adventures of Mr. West in the Land of the Bolsheviks

16:00 Svanetia’ya Tuz | Salt for Svanetia (60’)

30 Kasım / Perşembe

17:00 Torzhoklu Terzi | The Tailor From Torzhok (60’)

19:00 Dünya | Earth (75’)

edebiyathaber.net (14 Kasım 2017)

Yorum yapın