“Son Ütopya: Tarihte İnsan Hakları” yayımlandı

Ocak 16, 2017

“Son Ütopya: Tarihte İnsan Hakları” yayımlandı

Son_UtopyaSamuel Moyn’un derlediği Son Ütopya: Tarihte İnsan Hakları,  Firdevs Ev çevirisiyle Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından tarih, siyaset kategorisinde yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“İnsan hakları” dendiğinde herkesin aklına en üstün ahlak ilkeleri ve siyasi idealler gelir. Dahası bu yüceliğin insanlık tarihi kadar eski olduğu düşünülür. Fakat bu programın ne kadar yakın zamanda tedavüle girip yaygınlaştığının farkına varmak insanda çarpıcı bir etki bırakır. Bu siyasi idealin kendine bir alan açabilmesi için sadece ütopyaların değil, genel olarak siyasi projelerin ıskartaya çıktığı bir döneme, 20. yüzyılın son çeyreğine gelinmesi gerekiyordu. İnsan haklarının alamet-i farikası, 1970’lerde bir anda nereden geldiği anlaşılmadan sahneye çıkmış olmasıdır.

Harvard Üniversitesi’nde tarih profesörü ve Humanity dergisi yayın kurulu üyesi Samuel Moyn’un derlediği Son Ütopya: Tarihte İnsan Hakları; “İnsan hakları saf hümanist bir hareket midir? Devletlerin ya da hükümetlerin, özellikle de Soğuk Savaş döneminde, ihtilaf halinde oldukları diğer devletleri sıkıştırmak için başvurduğu bir koz olarak mı değer kazanmıştır, yoksa kerameti kendinden menkul bir taban hareketi midir? Başka bir dünyanın mümkün olduğu düşüncesinin yeni biçimi, bir ‘son ütopya’ mıdır, yoksa başkası olmayan bir dünyanın daha iyi ve ahlaklı hale getirilmesi çabası mıdır?” sorularına yanıt arıyor.

edebiyathaber.net (16 Ocak 2017)

Yorum yapın