Son 10 yılın en iyi 10 polisiye romanından biri çok tanıdık

Nisan 22, 2020

Son 10 yılın en iyi 10 polisiye romanından biri çok tanıdık

Jo Nesbo’nun “Bıçak” adlı romanı İngiltere’nin The Times dergisi tarafından son 10 yılın en iyi 10 polisiye romanından biri seçildi. 2019 senesinde Norveç’te yayımlandığında en çok satanlar listesinin zirvesine yerleşen kitap, geçtiğimiz kasım ayında Doğan Kitap tarafından yayımlanmıştı.

The Times dergisi Bıçak hakkında şöyle söylüyor: “Geçen yıla kadar Hayalet Jo Nesbo’nun en iyi romanıydı. Dedektif Harry Hole, ‘İnsan sapkın ve hasar görmüş bir türdür,’ der ve ‘bunun tedavisi yoktur, sadece rahatlama vardır.’ Hole’un okuru şok eden dönüşümü- içkiye geri dönmek- önünde bir seri tecavüzcü davası vardır, fakat kanıtlar gösterir ki bir bilinç kaybı anında, Hole cinayet işlemiş olabilir. Sizi gözyaşlarına götürebilecek çok az gerilim yazarı vardır, Hole da onlardan birisi. Ve ‘Aşk bir kayıp sürecidir.’”

Efsanevi dedektif Harry Hole serisinin son kitabı olan Bıçak okuruna Hole’un sadece yeni değil aynı zamanda geçmiş düşmanlarla da karşı karşıya geldi, diğerlerinden çok daha farklı bir anlatı sunuyor. Kitapta Rakel tarafından terk edilen Hole şimdi ufak tefek davalar verilen bir polistir ve eski dostu Jim Beam’e dönmüştür. Uzun yıllar önce hapse attırdığı ve pek yakında dışarı çıktığında suç işleyeceğinden emin olduğu “Nişanlı” Svein Finne’nin peşine düşmek niyetindedir. Ancak her şey sarpa sarar. Harry çok içtiği bir sabahın ertesinde kanlı kıyafetlerle uyanır, önceki geceyle ilgili hiçbir şey hatırlayamaz. Dehşetli bir kâbusun başlangıcıdır bu.

edebiyathaber.net (22 Nisan 2020)

Yorum yapın