Slovakya’nın en çok satan kitabı “Perde Arkası” Türkçede

Şubat 5, 2018

Slovakya’nın en çok satan kitabı “Perde Arkası” Türkçede

Josef Banáš’ın “Perde Arkası” adlı romanı, Umut Arık çevirisiyle Destek Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Slovakya’nın en çok satan kitabı Perde Arkası (Zona Nadsiena), Büyükelçi Umut Arık’ın çevirisiyle Türkçede! Josef Banáš’ın yazdığı kitabın çevirmeni Umut Arık Perde Arkası’nı şöyle anlatıyor: “Jozef Banáš, dünyanın Doğu yakasında doğup büyüdü. “Komünist Cennet”in tüm arıza ve hataları onun gündelik sorunları oldu. Bir diplomat ve siyaset adamı olarak sürdürdüğü yaşantının, acı, tatlı, hazin, gülünç yanlarını, gençliğinin ilk ve unutulmaz deneyimi olan, fakat Doğu Bloku’ndaki olay ve engeller yüzünden ümitsiz hale gelen bir aşk hikâyesinde topladı. Bu çağdaş öyküyle hem kendi dünyasını hem de dünyamızın önemli bir bölümündeki sahte hayalleri ve hayal kırıklıklarını anlattı. Ezenler ve ezilenle­rin, doğru maskesiyle sunulan yalanların gerçek yüzlerini okur­lara sundu.”

Sizler de bu kitapla Demirperde’nin gerisinde yaşananlara tüm çıplaklığıyla tanık olacaksınız.

Arka kapaktan:

Kiev’de misafir olan Slovak üniversite takımının voleybol maçında başlayan aşklarını, Jozef ve Sasha ömür boyu unutmayacaklardır. Ama Demirperde gerisinde cereyan eden acı olaylar onları ayırır. Önce, Dubček’in Çekoslovak Baharı’na son veren işgalci tanklar araya girer. Bütün birleşme çabaları boşa gider. Birbirlerini hiç unutmasalar da, komünist dünyanın sahte cennetinde iki ayrı hayat yaşamak zorunda kalırlar.

Sasha, Sovyetler Birliği’nin bir taraftan acı, diğer taraftan gülünç ve saçma koşullarını yaşar: Çekoslovakya’nın işgali, Afganistan müdahalesi, Çernobil nükleer faciası, en üst yönetimden en basit işçi sınıfına kadar herkesin paylaştığı yalanlar ve sahtekârlıklar dünyası onun yaşantısının ayrılmaz parçalarıdır.

Jozef, küçük bir komünist ülkenin vatandaşı olarak ezilenler arasındadır. Demirperde’nin sınırında Batı’yı, açamadığı bir kavanozun içindeki reçel gibi izlerken, davranışlarında olabildiğince dürüst kalmaya çabalar. Soğuk Savaş kendisi gibi voleybolcu ve müzisyen Batı Almanyalı arkadaşı Thomas’ı da ondan koparır. Diplomat olarak gittiği Doğu Almanya’da komünist dünyanın gariplikleri onu ilginç maceralara sürükler.

Sonunda Demirperde kâğıttanmış gibi yırtılır gider, sevgililer ve dostlar tekrar buluşur. Ne yazık ki güzelim hayatlar da yaşanmadan, kaybolup gitmiştir…

Yazar hakkında:

1948 doğumlu olan Jozef Banaş, Bratislava Ekonomi Üniversitesi’nde okumuş bir diplomat ve politikacıdır. Siyaset ve diplomasi hayatı dışında televizyon serileri için senaryolar ve piyesler yazmış, bunlardan Mevsim Sonu adlı televizyon filmi Portekiz’de Santa Reme Festivali’nde ödül kazanmıştır. Perde Arkası (Zona Nadsiena) adlı romanı Slovakya’da 2008 yılında en çok satılan roman olmuştur.

Eşi Maria bir seramik sanatçısıdır. 1974 doğumlu Marie ve 1980 doğumlu Adely isimli iki kızı vardır.

Bu roman dışında Dubceka Macerası, Kod 9, Bilim ve Politika, Mevsim Başı gibi eserleri mevcuttur.

edebiyathaber.net (5 Şubat 2018)

Yorum yapın