Slavoj Žižek 11 Mart’ta Türkiye’de

Mart 8, 2020

Slavoj Žižek 11 Mart’ta Türkiye’de

Slovenyalı düşünür Slavoj Žižek’in “Müstehcen Efendilerin Yükselişi” başlıklı konuşması, 11 Mart’ta saat 16.00’da Pera Müzesi’nde gerçekleşecek.

Pera Müzesi ve Encore Yayınları işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte ünlü düşünür Slavoj Žižek, günümüz liderlerini tartışacak. Etkinliğin dili İngilizce olacak ve Türkçe simülmate çeviri yapılacak. Konuşmaya ücretsiz olarak katılım sağlanacak.

Pera Müzesi’nin tanıtım bülteninden

“Gelenekte (en azından geleneğe bugünden baktığımız şekliyle), arsız bir müstehcenlik, yıkıcı faaliyetten sayılırdı; ananevi tahakkümün altının oyulması, Efendi’nin elinden düzmece itibarının alınması demekti.

Bin dokuz yüz atmışlarda protestocu öğrenciler, iktidardaki kişilerin yüzünü kızartmak için, müstehcen kelimeler kullanmaktan, edepsizce davranmaktan zevk alırlardı. Böylelikle, onların ikiyüzlülüğünü ifşa ettiklerini ileri sürerlerdi.

Ancak bugün, patlama halindeki kamusal müstehcenliğin getirdiği şey, otoritenin, efendi figürünün yok olması değil, tersine bunların haşmetli bir geri dönüşüdür – bugün elimizde patlayan, birkaç on yıl önce tahayyülü imkânsız bir şeydir, müstehcen efendiler.”

Pera Müzesi, konuşma için kontenjanın dolduğunu belirterek, konuşmayı etkinlik günü müzenin YouTube kanalı ile sosyal medya hesaplarından canlı olarak izlemenin mümkün olduğunu duyurdu.

Slavoj Žižek hakkında

Slovenyalı filozof Slavoj Žižek, Avrupa Graduate School’da profesör, Londra Üniversitesi Birkbeck Beşeri Bilimler Enstitüsü Uluslararası Direktörü ve  Ljubljana Üniversitesi Sosyoloji Enstitüsü’nde araştırmacı olarak görev yapıyor.

Türkçedeki kitaplarının arasında Encore Yayınları’ndan çıkan “Hiçten Az” (2015), “Žižek’ten  Nükteler” (2016) ve “Mutlak Geritepme” (2020) yer alıyor.

Yazarın “Kırılgan Temas” (2002), “İdeolojinin Yüce Nesnesi” (2002), “Yamuk Bakmak” (2004), “Ahir Zamanlarda Yaşarken” (2011), “Komünizm Fikri” (2012), “Komünizm: Yeni Bir Başlangıç” (2015), “Kendini Tutamayan Boşluk” (2019) adlı kitapları da Metis Yayınları’nca okura sunulmuştu.

edebiyathaber.net (2 Mart 2020)

Yorum yapın