Siz hiç gölgenizi kaybettiniz mi?

Temmuz 16, 2015

Siz hiç gölgenizi kaybettiniz mi?

eyvah_golgeler_degisiyor_kapak.inddMelek Özlem Sezer’in, “Eyvah, Gölgeler Değişiyor!” adlı kitabı, Mert Tugen’in resimleriyle 7 yaş ve üstü tüm çocuklar için Can Çocuk tarafından yayımlandı.

Hiç gölgenizi kaybettiğiniz oldu mu? Ya hiç en yakın arkadaşınızla küstüğünüz? Koskoca gölge ustaları Karagöz ile Hacivat’ın torunlarının başına işte bunlar geliyor! Melek Özlem Sezer bir hayalbaz olup kalemini oynatıyor; ortaya sözcüklerin, ışıkların ve suların dans ettiği bir şölen çıkıyor! Gölgelerin eskimeyen kahramanları Karagöz ile Hacivat çağdaş bir yorumla yeniden canlanıyor!

Karagöz’ün Gölgesini Kim Çaldı? kitabıyla geleneksel gölge oyunu karakterleri Karagöz ve Hacivat’ı günümüze taşıyan Melek Özlem Sezer, dizinin Eyvah, Gölgeler Değişiyor! adlı ikinci kitabında esprili ve uyaklı dili, zekice kurgusuyla çocukların dil ve hayal dünyasını zenginleştirmeye devam ediyor.

Nareke nedir, Sandıktar, Yardak, Dayrezen kimdir derseniz, sürekli itişip kakışmalarına rağmen dostluğun sırrını çözmüş bu iki kafadarla zamansız bir yolculuğa çıkmak isterseniz bu hayalhane sizi bekliyor.

Hep aynı gövdenin dibine uzanmaktan sıkılmış şakacı gölgeler bir gün yer değiştirir. Karagöz’le Hacivat’ın, daha doğrusu onların torunlarının da torunlarının gölgesi kaybolur; yerine bir eşekle bir horozun gölgesi gelir. Sadece onlar da değil! Dünyada ne var ne yok her şeyin gölgesi birbirinin yerine geçer. Topun gölgesi kertenkele, karıncanın gölgesi bulut olur… Ağacın gölgesi ev, evin gölgesi ise kuştur… Dünya âlem karman çorman! Bakalım, bu gölgeler cümbüşü bizi nasıl bir maceraya sürükleyecek?

Yüzyıllar önce ortaya çıkan Karagöz oyununu bugünün çocuklarına tanıtıp sevdiren, eğlendirirken düşündüren şahane bir gülmece!

“Off! Hay hak! dedim, çıktım meydana

Selam olsun Karagöz’le Hacivat ustalara

Gözlerdeki yalan perdesi kalksın diye

Kurduk biz bu hayal perdesini

Dualarla analım Şeyh Küşteri’yi

 

Duyduk duymadık kalmasın

Duyanlar duymayanları alsın

Tez elden aramıza katılsın!

 

Ziller çın çın çalıyor

Oyunumuz başlıyor!

Adını soracak olursan:

Eyvah, Gölgeler Değişiyor!”

Melek Özlem Sezer

Hacettepe Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezunu oldu; Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. Üniversitelerde masal analizi dersleri verdi. Milliyet Çocuk (Miço) dergisinde köşe yazarlığı yaptı. Çocuk tiyatrosuna emek verdi. TRT radyolarına yetişkinler ve çocuklar için masal, özel radyolar için şiir programları hazırlayıp sundu. TRT Çocuk kanalı için animasyon senaryoları yazdı, seslendirme yaptı. Sinema, halk bilimi ve şiir dalında pek çok ödül sahibi olan yazar çocuklar ve yetişkinler için yirmiyi aşkın eser kaleme aldı; Büyüklere Mektuplar, Büyüklerle Dalga Geçme Dersleri, Eldivenlerimi Kim Çalıyor?, Karagöz’ün Gölgesini Kim Çaldı? adlı kitapları Can Çocuk Yayınları’ndan çıktı.

edebiyathaber.net (16 Temmuz 2015)

Yorum yapın