Sırlarını kiminle paylaştığına dikkat et

Nisan 26, 2019

Sırlarını kiminle paylaştığına dikkat et

Alışverişkolik (Shopacholic) serisi ile dünya çapında üne kavuşan bununla da yetinmeyip kendine has mizahı ve zekası ile “chiclit” edebiyatının yaşayan klasiklerinden birine dönüşen Sophie Kinsella,Türkçe’de henüz yayınlanan ve DEX yayınevinden çıkan son romanı Sır Tutabilir Misin?ile okurlarının bir kere daha kalbini çalıyor.

Şimdi çok basit bir soru soracak olursak: Hangimizin sırları yok ki? Başkahramanımız Emma Corrigan’ın da elbette sırları olacaktı. Mesela Kate Spade marka çantası aslında çakmaydı, NATO’nun açılımını ve ne iş yaptığını aslında bilmiyordu, diğer yandan erkek arkadaşının sandığı gibi 52 değil 58 kiloydu, ayrıca derinlerde bir yerde herkesten farklı olduğu hissine sahip olacak kadar sıradandı. Buradan bakınca komik, dost canlısı ve aynı zamanda biraz sakar Emma ile bağ kurmak hiç de zor değil anlayacağınız.

Zaten esas mesele sırlarınızın olmasından ziyade o sırları kime açıkladığınız olabilir. En azından bu kitapta böyle. İşte kitaba adını veren soru da biraz buradan çıkıyor. Bir sır olmadığı için açıklamakta hiçbir sakınca yok ki Emma uçaktan korkuyordu. Sırlarınızı ille de birine açıklayacaksanız bu kişinin hiç tanımadığınız ve muhtemelen hayatınızın geri kalanında da bir daha karşınıza çıkmayacak biri olmasından daha kolay bir şey olmasa gerek. Emma da biraz bu gerçekle biraz da uçak korkusunun getirdiği gevşeme ihtiyacı ile açıyor Pandora’nın kutusunu. Uçak yolculuğunda daha önce hiç görmediği ve hatta adını bile anımsamadığı yanında oturan Amerikalı yakışıklıya tüm bu sırları sıralayıvermekte herhangi bir çekince görmüyor. Nasılsa bir daha karşılaşmayacaklar…

Ancak her daim oyun oynamayı seven hayat, iç çamaşırlarına dek her şeyi bir bir anlattığı bu yakışıklıyı iş yerinde patronu olarak karşısına çıkarsa ne olur? Tam Kinsella’nın muzipliğine yaraşır bir kitap ortaya çıkar. Dışarıdan bakıldığında muhteşem bir hayatı varmış gibi görünen Emma her ne kadar arkadaşlarını incitmemek için onlara arada yalan söyleyen biri olsa da aslında sevgilisinden sıkılmışsa da veya ailesi akvaryumdaki balığın değiştiğinin farkında dahi olmasa da bu küçük yalanlar büyük skandallara yol açmaksızın hayatını bugüne dek getirmesine sebep olmuştur. Bir anda günah çıkarma seansına dönüşen uçak yolculuğuna dek.

Kinsella’nın mizahı, sürprizlerle dolu olay örgüsü ve okuruna bir yandan nanik yapan hikaye anlatıcılığı ile asla sıkıcı olmayan anlatımı Sır Tutabilir Misin?’de de şaşırtmıyor. Kitaba dair şaşırtıcı olmayan tek şey bu hatta. Kitabın sonuna geldiğinizde ise yanınıza kalan iki ders oluyor. Birincisi sırlarınızı kime açıkladığınıza dikkat edin -Emma kadar şanslı olmayabilirsiniz- ikincisi de kabul edelim ki dürüst olmak çok kıymetli ve şahane bir şey, ancak her şeye rağmen yine de herkesin ufak tefek sırları olabilir.

edebiyathaber.net (26 Nisan 2019)

Yorum yapın