“Siparişinizi edebiyat öğretmeni getiriyor” reklamı polemiği

Mayıs 21, 2019

“Siparişinizi edebiyat öğretmeni getiriyor” reklamı polemiği

Moskova’da evlere yemek servisi hizmeti veren en büyük şirketerden Delivery Club’ın son reklam kampanyası kamuoyunda tepki çekti. “Siparişinizi edebiyat öğretmeni getiriyor” sloganıyla panolara asılan reklam, başka bir alanda eğitim aldığı halde kuryelik yapan çalışanları ön plana çıkarınca, kalifiye göçmen işçilerin niteliksiz iş gücü olarak kullanılması eleştirileri gündeme taşındı. 

Reklamın ana fikri, Delivery Club çalışanlarının “sıradan insanlar” olmadığını göstermek olsa da, Rusya’da ve BDT ülkelerinde istihdamının çarpık yapısına da işaret ediyor: Kırgızistan’da ayda 10 bin ruble (154 dolar) kazanan bir edebiyat öğretmeni, Moskova’da yemek servisi yaparak 50 bin rubleden fazla kazanabiliyor (772 dolar).

Bu nedenle sosyal medyada yapılan yorumların çoğuna acıma duygusu eşlik ediyor. Reklamı, devletin vatandaşlarına kaliteli bir yaşam ve nitelikli istihdam sunamadığına tanıklık eden “anti-sosyal” bir çalışma olarak görenler de var.

“Siparişinizi edebiyat öğretmeni getiriyor” sloganına şakayla karışık tepki verenler de var. Konuyu haberleştiren Business FM, Aleksandr Puşkin’in ölümsüz eseri Yüzbaşının Kızı ile ilgili bir tanesini sayfalarına taşımış:

– Alo, Delivery Club kuryesiyim. Kapı kodu neydi acaba?

– Yüzbaşının Kızı’nın yazıldığı tarih.

– Teşekkürler, içerdeyim.

Öte yandan, reklamın büyük bir tartışma yaratarak herkese kendinden söz ettirmesinden hareketle başarılı bir tanıtım çalışması olduğunu düşünen uzmanlar da var.

Kaynak: türkrus (21 Mayıs 2019)

Yorum yapın