Sinemamızda yeni dönem

Temmuz 10, 2017

Sinemamızda yeni dönem

Kültür ve Turizm Bakanlığı, meslek birlikleri ile yeniden bir araya gelerek, telif taslağı çalışmasına son şeklini verdi. Toplantıya sinema alanında faaliyet gösteren yönetmen, senarist, oyuncu, yapımcı meslek birlikleri SEYAP, TESİYAP, FİYAB, SESAM, SETEM, BSB, BİROY, ASİTEM, SİNEBİR, SENARİSTBİR ile sinema salonu işletmecileri derneği SİSAY temsilcileri katıldı.

Bakan Nabi Avcı, sektörle tam mutabakat içerisinde yeni bir yasa taslağını hazırladığını ifade ederek detaylara ilişkin bilgiler verdi. Taslağa göre; yabancı film yapımcılarını Türkiye’ye çekmek ve ortak yapımların önünü açmak için Türkiye’de film çekecek olan ve gerekli şartları sağlayan yapımcılar, ülkemizde harcadıkları tutarın yüzde 30’una kadarını geri alabilecekler, bu sayede Türkiye’nin tanıtımı yapılmış olacak.

Başarı ödüllendirilecek

Bir milyon ve üzeri seyirciye ulaşan yerli filmlerin yapımcılarına bir sonraki projelerinde kullanılmak üzere, sağladıkları eğlence vergisinin yüzde 25’i oranında destek verilecek. Ülke tanıtımına katkı sağlayacak ve yurtdışına ihraç edilecek dizi filmler de desteklenecek. Yerli diziler kültürel ihraç ve tanıtım aracı olarak etkin şekilde kullanılacak.

Kanun tasarısı ile film öncesi reklam sürelerine ilişkin de düzenleme yapıldı ve süre 15 dakika ile sınırlandırıldı. Buna göre yayınlanan film fragmanları da 5 dakikayı aşamayacak. Yerli film sektörünü güçlendirmek, amacıyla sinema salonu işletmecilerinin de destekleneceğini ifade eden Bakan Avcı, sinema salonu işletmecilerine yerli film göstermeleri kaydıyla destek verileceğini belirtti.

Kaynak: Hürriyet (10 Temmuz 2017)

Yorum yapın