Sinan Çam: “Bu yıl eğitim yayıncıları açısından bir test yılı.”

Eylül 13, 2018

Sinan Çam: “Bu yıl eğitim yayıncıları açısından bir test yılı.”

15 milyon öğrenci Eylül ayında değişen müfredatlar ile okula başlayacak. Kâğıt fiyatlarındaki artış ile birlikte pek çok yayınevi, müfredata uygun yeni yardımcı kitapları ders yılı başına yetiştirme sıkıntısı yaşıyor. Öğretmen ve velileri ise yeni müfredata ve sınav sistemine uygun, nitelikli kitapları seçme görevi bekliyor. Peki, bu ortamda doğru eğitim yayınları nasıl seçilir?

Eğitim yayıncıları 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında tüm sınıf müfredatlarının değişmesi ile zor bir sınav veriyor. Müfredat değişikliği ile birlikte en az 80 milyon yardımcı kaynak kitabın kullanılmaz hale geldiği tahmin ediliyor. Geçen seneden elde kalan kitapların getirdiği yüke, uluslararası piyasada kâğıt fiyatlarına dolar bazında gelen yüzde 50 zam ve artan dolar kuru da eklenince yeni kitapların okulların açılışına yetiştirilmesi riske girdi.

Kitapları hazırlayan yayınevine dikkat!

Tudem Eğitim ve Bloktest markalarıyla 35 yıldır eğitim yayıncılığı yapan Tudem Yayın Grubu’nun Genel Müdürü Sinan Çam, sektörün içine girdiği krizle birlikte eski ya da niteliksiz içeriğe sahip kitapların “yeni” diye piyasaya sunulma tehlikesine dikkat çekti.

Çam, “Türkiye tarihinde ilk kez bu kadar büyük bir müfredat değişikliği yaşanıyor. Yardımcı kaynak kullanmak isteyen okul, veli ve öğretmenlerin kendisini bu türbülans ortamına iyi hazırlamış yayınevlerine yönelmesi gerekir. Biz Tudem olarak eğitim yayınları kadromuzu iki katına çıkardık. Bu dönemi bir fırsat olarak görerek 230 kitabımızı içerik, baskı ve tasarım açısından yeniledik.” dedi.

Doğru eğitim yayınlarını seçmenin ipuçları

Çam, okul ve ebeveynlerin kitap seçerken dikkat etmeleri gereken unsurları şöyle sıraladı:

  • İncelediğiniz kitabın yeni müfredata uygun olduğundan emin olun.
  • İncelediğiniz kitapların yayınevlerine bakın. Sonra bu yayınevlerinin kataloglarını internet sitelerinden ya da kitabevlerinden inceleyin. Bu katalogda vaat edilen kitapların ne kadarı raflarda var? Buradan bir sağlık analizi yapabilir.
  • Kâğıt ve baskı maliyetlerinin artmasıyla birlikte baskı ve kâğıt kalitesinde ciddi düşüşler yaşanıyor. Öğretmen ve veliler kitapları dikkatli inceleyerek; mürekkeplerine elini sürerek, ışığa tutup kâğıdın arkasını görmeye çalışarak kalitesini anlayabilir.
  • Ürünün devamlılığı çok önemli. Yayınevi, bastığı kitabı üretmeye devam edecek mi?

“Eğitim yayıncıları özeleştiri yapmalı”

Tudem Yayın Grubu Genel Müdürü Çam, bu yılın eğitim yayıncıları açısından bir test yılı olacağını belirterek sektördeki tüm firmaların özeleştiri yapması gerektiğini belirtti. Çam şöyle konuştu: “Eğitim yayıncılarının dışarıdan hizmet almak yerine daha fazla kadrolu yazar, editör, grafik tasarımcı çalıştırması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca sektör sağlıklı ve anlık stok yönetimi konusunda kendisini geliştirmeli. Kâğıt konusunda dışa bağımlılığımızın farkında olarak kâğıdı önceden ve makul zamanlarda tedarik etmeye odaklanmalı.”

edebiyathaber.net (13 Eylül 2018)

Yorum yapın