Sin Edebiyat’ın 17. sayısı çıktı

Eylül 6, 2019

Sin Edebiyat’ın 17. sayısı çıktı

Sin Edebiyat dergisinin Eylül-Ekim sayısı yayımlandı.

Sin Edebiyat yeni sayısında kültür endüstrisinin getirdiği linç kültürünü ve gerçeğin inkarı kavramlarını irdeledi. Derginin bu sayısında şu isimler yer aldı:

Yazı: Yaşar Ercan, Cemre Özcan, Dilan Şatır, Sevgi Ozan.

Soru-Cevap: Mustafa Bostan.

Şiir: Nurdan Bayrakdar, Mehmet Ali Tan, Emre Tekneci, Alihan Çetiner, Fahri Küçük, Ercan Gümüş, Bahadır Battal, Tan Doğan, Veysel Karani Tur, Ziya AYDI, Deus Ex Machina.

Öykü: Mehmet Yılmaz, İpek Demirer, Başak Arslan, Onur Altınbaş, Mavi Tuğba Ateş, Ayla Burçin Kahraman, Hakan Sarıpolat.

Grafik-Tasarım: İbrahim Ercan.

Kapak Tasarım: Marie Mainguy.

Sunuş Yazısından

“Sahtelik hakikate bu derece benzeyebilirken, kim mutluluğundan emin olabilir ki?”

Frankenstein ya da Modern PrometheusMary Shelley

Günümüzde sosyal yaşam yerini sosyal medyaya bıraktı. İnsanların yüz yüze görüşmeleri, sohbetleri, paylaşımları dolaysız olarak kısıtlandı. Kendi içine gömülüp internet bağlantısı üzerinden hayata tutunmaya, salt el-göz koordinasyonu üzerinden pasif hareketlerle aktif bir etki yaratmaya çalışan sessiz bir yığın olduk. Karakterlerin tek tipleştirilmesi, benzer videoların tekrar tekrar sosyal medya hesaplarımızdan gözlerimize sokulması ister istemez bağımlılık ve teslimiyete giden yolları açtı. Birkaç farklı kanal yardımıyla sanal ortamlardan sıkıldığımızda yeni sanal ortamlara yönlendirilirken üslubun ve tavrın sertliği, ucuzluğu tartışmasız olarak ruhsal hallerimize etki etti. Kendi yargılarımız, kendi hükümlerimiz ve gözü kapalı inanacağımız ya da inanmasak bile doğrusunu irdelemeyeceğimiz yalanlara boyun eğerek suyun akışına kaptırdık kendimizi. Bu sayımızda önyargılardan beslenen linç kültürü ve gerçeğin inkarı üzerinden sosyal medya kullanımına bakacağız.

Sözlüğe bakacak olursak:

-Linç; birden çok kimsenin kendilerine göre suç olan bir davranışından ötürü birini, yasa dışı ve yargılamasız olarak öldürmesi,

-İnkar; yaptığını, söylediğini, tanık olduğunu saklama, gizleme, yadsıma, kabul etmeme, tanımama

anlamlarını taşımaktadır. Kavramların içinin boşaltılıp salt anlık hisler ve ilkel benliğin istekleri üzerinde yoğunlaşan, yeni dünya düzeninin en etkili silahları olan sosyal medya kanalları dört bir yanımızı kuşatmış durumda. Facebook, Twitter, İnstagram gibi uygulamaların başını çektiği bu sanal düzenin her geçen gün esareti altına giriyoruz. Dilimizde meydana gelen erozyonun davranışlarımıza da yansıdığını itiraf etmek gerekir.

Derginin Sosyal Medya Hesapları:

İnstagram : sinedebiyatdergisi

Facebook :  sinedebiyatdergisi

Twitter    :  EdebiyatSin

www.sinedebiyatdergisi.wordpress.com

www.shopier.com/sinedebiyat

http://kozadusunce.com/sin-edebiyat-roportaji/

edebiyathaber.net (6 Eylül 2019)

Yorum yapın