Simla Sunay’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Aralık 5, 2018

Simla Sunay’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Üniversitenin ilk yılında, dergi çıkartmak umuduyla Türkçe bölümüne gitmiştim. Dergi çıkaramadık ama öğretim görevlisi bana, çocuk hikâyesi yazar mısın bir yayınevi seri yayımlamak istiyor, demişti. Böylece on dokuz yaşında beş çocuk kitabım yayımlandı. Bugün yayımlanmasını istemediğim bu kitaplar çocuklar için değildi pek, çokça Yeşilçam hikâyesi taklidi, vasat metinlerdi. Bunu fark ettikten sonra on yıl yazmadım ama o kötü başlangıç bir başlangıç olarak kalmış olmalı ki, tekrar denedim. Tekrar denediğimde o on yıl boyunca çok çocuk kitabı okumuş, atölyelere gitmiştim. O zamandan beridir kendimi yetiştirmeye çalışıyorum. Kimin için ve neden yazdığımı bilmiyorum, bilseydim bu bir iş olurdu. Yazdıklarım arasında daha çok umut taşıyanlar çocuklar için olmalı.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

İlk olabilecek tek bir kitap yok aklımda. Bana uykudan önce Aziz Nesin okunurdu. Onun Koltuk adlı kitabı babamın elinden düşmezdi. Babam okudukça çok gülerdim, öyle hatırlıyorum.  İlkokula Erzurum’da başladım, orada bir gazete bayisi İş Bankası yayını çocuk klasiklerini satıyordu. O mavi kitapları almak için babamla bana kitapçı gibi görünen gazete bayisine düzenli giderdik. Daha sonra, Erdal Öz sağ olsun, ilk çocuk kitaplarıyla tanıştım. Mercan Adası, Bir Çalgıcının Hikâyesi ve Kimsesiz Çocuk Remi’den çok etkilenmiştim. Ortaokulda Agatha Christie ve lisede daha çok kurgu dışı, Herodot Tarihi, Uğur Mumcu vb. okudum. Ben büyünce daha çok çocuk kitabı okudum galiba.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Michael Ende’nin Bitmeyecek Öykü’sü için diyebilirim.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

En son Kurtların Kızı Julie (Jean Craighead George) ve Sekoyana’nın Kapıları (Şiirsel Taş) okudum. İkisi de doğa ve çocuk odaklı. Kurtların Kızı Julie’yi Şiirsel Taş önermişti bana. Doğaya karışarak, o olarak onun parçası olmayı sezdiren, çok özel çocuk romanı ikisi de.

edebiyathaber.net (5 Aralık 2018)

Yorum yapın