Sibel Oral, “suça ortak olmamak” için yazdı: “Toprağın Öptüğü Çocuklar: Roboskî”

Nisan 14, 2015

Sibel Oral, “suça ortak olmamak” için yazdı: “Toprağın Öptüğü Çocuklar: Roboskî”

topragin optugu cocuklar kapakSibel Oral’ın yazdığı “Toprağın Öptüğü Çocuklar: RoboskîCan Yayınları etiketiyle yayımlandı.

“Ben bu kitabı ne Kürt ne Türk ne de başka bir şey olduğum için yazdım. Kimliksiz yazdım. Roboskî’nin bana yaşattığı hakikati yazdım. Biraz gazeteci biraz hikâyeci gibi yazdım.

Becerebildim mi, bilmiyorum.

Ve bir gazeteci olarak bu ülkenin gazetelerinin böylesi korkunç bir olayda yapıp ettiklerini, suça nasıl ortak olduklarını göstermek istedim. Suça ortak olmak istemedim.

Ve yine ‘adalet için’ yazdım.”

Sibel Oral, 02.03.2015 – İstanbul

Türkiye devleti ve medyasının on iki saat boyunca sessiz kalıp saklamaya çalıştığı bu olayda, ne yaşandığını, kimlerin nasıl öldüğünü öğrenmeye başladığımızda ortaya adlı adınca bir “katliam” çıktı.

Sibel Oral, Roboskî’ye giderken sadece gazeteci kimliğini değil; vicdanını, insanlığını ve “acı”sını da beraberinde götürdü. Kimsenin yargılanmadığı, hiçbir siyasi sorumlunun ortaya çıkmadığı, hatta tazminat ödenerek “ölü olarak ele geçirilenler”in ailelerine sus payı verilmek istendiği bu “katliam”ın ardındaki acı ve öfkenin dindirilebilmesi için tek bir beklenti var: Adalet…

Tıpkı devletin hesap vermediği, sorumluların yargılanmadığı pek çok olayda olduğu gibi…

Sibel Oral

1979’da İstanbul’da doğdu. 2000’de günlük gazete ve dergilerde gazetecilik hayatına başladı ve bir süre sonra sadece kültür sanat alanına yoğunlaştı. Edebiyat söyleşileri ve yazılarını Taraf, Radikal ve Cumhuriyet Kitap’ın yanı sıra Milliyet Sanat ve Sabit Fikirdergilerinde sürdürdü. İlk kitabı Beni Beklerken 2006’da, ikinci kitabı Zayi “Harp ve Darp Ülkesinden Bir Selvi” 2011’de yayımlandı. Öyküleri, Kar İzleri Örttü, Kısa Öyküden Çıktım Yola, Bu Sefer Mavi adlı kitaplarda yer aldı. Yazı ve söyleşilerine İstanbul Art News, kitap kritik sitesi K24 ve Cumhuriyet Kitap’ta devam ediyor.

edebiyathaber.net (14 Nisan 2015)

Yorum yapın