“Sezer ve Tozar” çocuklarla buluşmaya devam ediyor

Temmuz 5, 2019

“Sezer ve Tozar” çocuklarla buluşmaya devam ediyor

Ingvar Ambjørnsen’in  yazdığı, Per Dybvig’in resimlediği “Sezer ve Tozar” dizisinin üçüncü kitabı Mario’nun Uçan Koltuğu, 9 ve üzeri yaş grubu için Deniz Canefe çevirisiyle Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Çağdaş Norveç edebiyatının en sevilen yazarlarından, Beyaz Zenciler romanıyla uluslararası ün kazanan, bol ödüllü Norveçli yazar Ingvar Ambjørnsen’in kendi kedisi ve köpeğinden ilhamla kaleme aldığı dört kitaplık macera dizisinin üçüncü kitabı da şimdi Türkçede! Mario’nun Uçan Koltuğu, 9 yaş ve üstü tüm çocuklar için Can Çocuk Yayınları raflarında!

Sezer ve Tozar’ın Körfez Pansiyonu’ndaki maceraları kaldığı yerden devam ediyor!

İyi kalpli, çirkin köpek Tozar’la kurnaz kedi Sezer’in işlettiği Körfez Pansiyonu’nda günler dostluk ve barış içinde geçmektedir. Fakat bir gün, adının Bambam Keskinkulak olduğunu söyleyen ve kendini fiyordun yeni şerifi diye tanıtan kocaman, sevimsiz bir köpek pansiyona gelir. Önce dağlar ozanı Gregor’u yasadışı göç nedeniyle tutuklar, ardından Körfez Haberleri gazetesini kapatır.

Her işten anlayan su samuru Susam, pansiyonun bodrumuna gizli bir matbaa kurar ve Körfez Haberleri muhabiri Bandi, gazeteyi yeraltında çıkarmaya başlar. Bu arada pansiyona Mario Gastromati adlı İtalyan bir kunduz gelir. Atalarından Peder Pietro’nun gizli patlangıç şurubu tarifinin peşindeki Mario, onu bu bölgede bulacağına inanmaktadır. Bir rivayete göre, patlangıç şurubunun içenler üzerinde müthiş etkileri vardır. İlginçtir ki şerif Bambam Keskinkulak bir tek Mario’ya dostça davranır. Peki Bambam neyin peşindedir?

Çağdaş Norveç edebiyatının en sevilen yazarlarından Ingvar Ambjørnsen’in kendi köpeği ve kedisinden ilhamla yazdığı Sezer ve Tozar serisinde macera üçüncü kitapla devam ediyor!

‘Sanırım benim bir fikrim var,’ dedi Mario, kurnazca gülümsediğinde kocaman dişleri burnunun altında göründü. ‘Ama şimdi bana yardım edin. Bize bir kavanoz kurutulmuş patlangıç gerekiyor. Ayrıca kekik, kelebek kanadı tozu, mavi balina ve papağan güvercini kemiği unu. Başka bir sürü şey daha. İçeride hepsinden var. O haydutun yapması gereken tek şey temiz su eklemek.’ ‘Nasıl bir fikrin var?’ diye sordu Sezer kuşkuyla. ‘Bekle de gör,’ dedi Mario gizemli bir tavırla.’

***

‘Kâbus son buldu!’ diye gürledi Bandi ve patilerini şaklatarak dans etmeye başladı.

‘Özgür düşünce, özgür yaşam!’

‘Özgür düşünce, özgür yaşam!’ diye bağırdı ötekiler sevinçle. ‘Özgür düşünce, özgür yaşam!’

Ingvar Ambjørnsen 1956’da Larvik, Norveç’te doğdu. 1981 yılından bu yana çeşitli alanlarda çok sayıda kitabı yayımlandı. Romanlar, polisiye romanlar, öyküler, çocuk ve gençlik kitapları ve makaleler kaleme aldı. 1986 yılında Beyaz Zenciler romanıyla büyük ün kazandı. 1997 yılında yayımlanan Gecenin Karanlık Sabahı kitabıyla eleştirmenlerin dikkatlerini üzerine topladı. Elling romanı ve onu izleyen Cennet Manzarası, Kan Kardeşler ve Beni Yarın Sev kitaplarıyla Norveç’in en çok okunan çağdaş yazarları arasına girdi. Değer görüldüğü edebiyat ödülleri arasında Riverton Ödülü, Brage Ödülü, Bokhandlerforening’in (Kitapçılar Birliği) verdiği “80’li yılların en iyi çocuk kitabı” ödülü, Riksmål Ödülü ve Bokhandler Ödülü sayılabilir.

Yazarın Can Çocuk Yayınları’ndan Çıkan Diğer Kitapları:

Çomar Amca’nın Mirası (Sezer ve Tozar 1) • Öfkeli Dostlar (Sezer ve Tozar 2)

edebiyathaber.net (5 Temmuz 2019)

Yorum yapın