Sezar’ın yaşam öyküsüne farklı bir bakış

Şubat 28, 2014

Sezar’ın yaşam öyküsüne farklı bir bakış

CAESARTürkiye İş Bankası Kültür Yayınları Biyografi dizisinin 23. kitabında Roma’nın ünlü komutanı Gaius Iulius Caesar’ın çarpıcı yaşam öyküsünü konu ediyor. Uzman tarihçi ve yazar Adrian Goldsworthy’nin kaleme aldığı kapsamlı biyografi ülkeyi en tekinsiz döneminde yöneten Sezar’ın hayatını tüm canlılığı ile aktarırken, arka planda antik Roma’nın toplumsal hayatını da başarıyla okurun gözünde canlandırıyor. 

Caesar servetini yitirmiş kadim bir ailenin genç mensubu olarak toplum içine çıktığı ilk andan son gününe kadar kılığı, edası, tavrı, kıvrak zekâsı ve özgüveniyle ilgi çekti. Kitapta şehrin en tekinsiz döneminde erken yaşta girdiği kamu hizmetinde kişisel çekişmelerin, siyasi suikastların, mali skandalların, komploların arasından sıyrılarak en tepeye, konsüllüğe ulaşmasında, halk yararına politikaları kadar bu karizmasının da payı olduğunun altı çiziliyor.  

Uzman tarihçi ve yazar Adrian Goldsworthy’nin kaleme aldığı kapsamlı biyografi ülkeyi en tekinsiz döneminde yöneten Caesar’ın hayatını tüm canlılığı ile aktarırken, arka planda antik Roma’nın toplumsal hayatını da başarıyla okurun gözünde canlandırıyor.

Kitaptan: Bölüm 17, Rubicon’a Giden Yol

Galya’daki seferlerin Cumhuriyet’e (ve belli başlı şahıslara) büyük faydası olmuştu fakat tüm bunlar Caesar’ın kişisel servetine ve konumuna etkisiyle karşılaştırıldığında solda sıfır kalıyordu. MÖ 50’de Caesar diğer tüm senatörlerden daha varlıklıydı; daha geniş bir arkadaş çevresine sahipti; büyük ve şanlı başarılara imza atmıştı, tabii eğer Pompeius’u saymazsak…

edebiyathaber.net (28 Şubat 2014)

Yorum yapın