Sevim Ak’tan çocuklara: “Ada ve Adam”

Ocak 17, 2018

Sevim Ak’tan çocuklara: “Ada ve Adam”

Sevim Ak‘ın 9 yaş ve üzeri okurlar için yazdığı “Ada ve Adam”, Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Çocuk edebiyatı alanındaki 30 yılı aşkın deneyimiyle çok sevilen yazar Sevim Ak, son romanında kardeş sahibi olmanın karmaşık duygularını bir çocuğun gözünden ustalıkla aktarıyor. Ev içinde değişen dengelerin ardından, yalnızlaşan ve içine kapanan çocuğun küskünlük bulutlarını, anlayışlı yetişkinlerin sıcaklığıyla dağıtan yazar, iletişimin çok yönlü kazanımlarını düşündürürken, dostluğun ve doğanın şaşmaz güvenine sarılıyor. Özgün karakterleri ve yalın anlatımıyla keyifle okunan roman, okurlarını sevgiyle kuşatacak güçte.

Ada’nın hayatı, kardeşinin doğumuyla tepetaklak olmuştur. Evin biriciği olduğu günler sona ermiş, bebek ağlamasından geceleri uykuya hasret kalmıştır. Ev ahalisi o kadar meşguldür ki, Ada’nın geceleri parka kaçıp bir ağacın dibinde uyuduğunu bile fark etmezler. Ada kendini yapayalnız hisseder. Ta ki, çınarın altında o kara “şeyi” görene kadar. Tuhaf şeyin içinde yaşayan bu şapkalı adam kimdir acaba?..

Sevim Ak, Samsun’da doğdu, 1976 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nden mezun oldu. 1977-1980 yılları arasındaki biokimya uzmanlık eğitiminin ardından 25 yıl Heybeliada Sanatoryumu’nda ve özel kliniklerde çalıştı. Yazma tutkusu öğrencilik yıllarında artan Sevim Ak’ın ilk öyküsü, 1985 yılında Cumhuriyet gazetesinin pazar ekinde yayımlandı. İlk çocuk kitabı Uçurtmam Bulut Şimdi (1987) aynı yıl Akademi Kitabevi Çocuk Edebiyatı Öykü Ödülü’nü kazandı. TRT için çocuk programı senaryoları, öyküler yazdı; yurtdışında da dikkati çeken öyküleri, Yugoslavya, Arnavutluk, Bulgaristan gibi ülkelerde yayımlandı. “Düşlere Sobe” adlı oyunu İstanbul Şehir Tiyatroları, Horoz Adam ve Korsan adlı kitabından uyarlanan oyun da Ankara Devlet Tiyatroları tarafından sahnelendi. Çağdaş çocuk edebiyatımızın en üretken yazarlarından olan Sevim Ak’ın, aralarında Vanilya Kokulu Mektuplar, Toto ve Şemsiyesi, Domates Saçlı Kız, Sıcak Çikolatalı Yolculuklar ve Melo‘nun da bulunduğu, 35’ten fazla çocuk kitabı var. Bu kitapların bazıları, Almanca ve Arapça’nın yanı sıra, Kore ve Hollanda gibi çeşitli ülkelerin dillerine de çevrildi. Ak, 2009’da dünya çocuk edebiyatının prestijli ödülü Astrid Lindgren Ödülü’ne, 2012’deyse Hans Christian Andersen Ödülü’ne aday gösterildi. 2000-2007 arasında, ODTÜ’nün İLKYAR Vakfı’yla 160 yatılı bölge okulu ve 30 köy okulunda gerçekleştirdiği öykü okuma ve yazma etkinliklerindeki anı ve izlenimlerini, Güneşin Çocukları adlı kitapta toplamış olan yazarın Gökkuşağı Yazı (2016) ile Ada ve Adam (2018) adlı çocuk romanları, Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı. Roman ve öykülerinde esprili, sıcak bir dil kullanan Sevim Ak, İstanbul’da yaşıyor.

edebiyathaber.net (17 Ocak 2018)

Yorum yapın