Sevim Ak, edebiyattaki 30. yılını yeni romanı Melo’yla selamlıyor

Mayıs 31, 2017

Sevim Ak, edebiyattaki 30. yılını yeni romanı Melo’yla selamlıyor

melo_kapakSevim Ak’ın yeni çocuk romanı Melo Can Çocuk Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Sevim Ak’ın yalın anlatımında, zengin hayal diyarında ve konuksever mahallelerinde 30 yıllık bir yolculuk… Çocuk edebiyatımızın en sevilen yazarlarından Sevim Ak, edebiyattaki bu uzun yolculuğunda kaleme aldığı otuzu aşkın kitaba bir yenisini daha ekliyor!

Balık Tarlası Sokağı insanları, çocukların balıklarla konuştuğu zamanları anlatır. Bizim çekingen Melo da bu zamanın öykülerini işiterek büyüdü. Hatta bir gün,

o da bir balıkla göz göze gelmeyi başardı. Pıtır adını verdiği yüzgeçli dostuna anlatacak öyle çok şey vardı ki.

Alınganlıklar, hayal kırıklıkları… Ancak Pıtır gelmez oldu. Denizde yolunda gitmeyen bir şeyler vardı ve kimse bunun farkında değildi. Derken Melo, yıllar önce savaştan kaçıp mahalleye göç etmiş Tisu Teyze’yle tanıştı. Aranan cesaret sohbetlerde, geçmişin öykülerinde ve bir tutam yaratıcılıkta gizliydi…

Çocuk edebiyatımızın en sevilen yazarlarından Sevim Ak, edebiyattaki 30. yılını selamladığı romanı Melo’da, yitirilen çevre bilinci ve katılımla kazanılan özgüven üzerine bir öykü anlatıyor.

Samsun’da doğan Sevim Ak, 1976’da Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nden mezun oldu. Biyokimya uzmanlık eğitiminin ardından yirmi beş yıl Heybeliada Sanatoryumu’nda ve özel kliniklerde çalıştı. “Oyun oynamaya” benzettiği yazma tutkusu öğrencilik yıllarına uzanan Sevim Ak’ın ilk öyküsü 1985’te, Cumhuriyet gazetesinin pazar ekinde yayımlandı. İlk çocuk kitabı Uçurtmam Bulut Şimdi (1987), yayımlandığı yıl Akademi Kitabevi Çocuk Edebiyatı Öykü Ödülü’nü kazandı. Düşlere Sobe adlı çocuk oyunu İstanbul Şehir Tiyatroları’nda, Horoz Adam ve Korsan adlı kitabından aynı adla uyarlanan oyun da Ankara Devlet Tiyatroları’nda sahnelendi. Horoz Adam ve Korsan, aynı zamanda Uluslararası Çocuk ve Gençlik Kitapları Kurulu’nun (IBBY) “Engelli Çocuk ve Gençlere Dair Göze Çarpan Kitaplar” kataloğuna seçildi. 2000-2007 arasında, İLKYAR Vakfı’nın Gezici Projeler’i kapsamında, ODTÜ’nün desteğiyle 160 yatılı bölge okulu ve 30 köy okulunda gerçekleştirdiği öykü okuma ve yazma etkinliklerindeki anı ve izlenimlerini, Güneşin Çocukları adlı kitapta topladı. Bu etkinliklerin sonuçları Fransa’da Lignes D’Ecritures’ün çeşitli sayılarında da yayımlandı. Çocuklar için yazdığı otuzdan fazla kitap kaleme aldı. Bazı kitapları Almanca, Arapça, Korece ve Felemenkçe’ye çevrildi. Kırık Şemsiye adlı resimli öykü kitabı, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) tarafından 2006 yılının En İyi Resimli Kitabı seçildi. 2009’da Astrid Lindgren Anma Ödülü, 2012’deyse Hans Christian Andersen Ödülü gibi çocuk edebiyatının Nobel’i kabul edilen, iki prestijli ödüle aday gösterildi. Televizyon çocuk programları için senaryolar, Leylek Kardeş adlı animasyon dizi için öyküler yazdı. Çocukların sorunları üzerine düşünürken kendini hep yeni bir kitabın içinde bulan Sevim Ak, İstanbul’da yaşıyor. Şehrin özellikle çok sevdiği sokaklarında ve adalarında, kedilerin ve martıların eşliğinde bambaşka hayatları ve hayalleri öyküleştiriyor.

edebiyathaber.net (31 Mayıs 2017)

Yorum yapın